Щабът предложи затварянето на София, премиерът прие! Това обяви малко преди полунощ проф. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния оперативен щаб. В извънредния брифинг в Министерския съвет участват още министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Затварят София от полунощ. Забранява се влизането и излизането на автомобили. Заповедта влиза в сила в 0:00 часа тази нощ и е до второ нареждане.

"Още от вчера се наблюдава много тревожно нещо. Напускане масово на София. София е основното огнище с най-много болни заразени от COVID - 19. Всичките тези хора, които напускат София, са разпръснати из цялата страна. Това води до още по-тежка епидемиологична ситуация с неясни последици. По-скоро последиците най-вероятно ще станат ясни в близката една седмица. Този процес продължава както вчера, така и днес. Най-вероятно и утре, и вдругиден. Затова щабът с изключително безпокойство наблюдаваше тези процеси. Ако до момента на пускане на прессъобщенията, случаите не бяха кой знае колко, те пак са 40 до този момент. Тези два дена не са инцидент, а тенденция, което е абсолютен контраст с безгрижието на нашите съграждани. В резултат на което предложихме затварянето на София и премиерът прие нашите доводи", заяви ген. Мутафчийски.
"Всички мерки са в полезрението на щаба – абсолютно всички мерки. По отношение на жп транспорта влаковете ще избягват междинните гари, а над 36 вагона се отменят за празниците, така че там тепърва предстоят някои промени в трафика.
При прибирането си тези, които са напуснали столицата, ще се сдобият с някои процесуални действия. Ако са били на работа, ще трябва да се върнат в София. Иначе е факт, че полицията извършва основната работа по време на епидемия", посочи началникът на оперативния щаб.


„По отношение на времевите прозорци искам да уточня, че това означава, че извън тях няма да има възможност да се придвижват лични автомобили към и от София. Вътре в столицата няма проблем – може да се придвижват свободно“, поясни министър Младен Маринов.
Остава в сила декларацията, която и към този момент трябва да се попълва от пътуващите.
"Не знам как да определя чувството, което изпитвам в момента. Но днес полицаите на пунктовете бяха подложени на изключително унижение от гражданите. Над 5000 автомобила бяха върнати от полицейските служители на КПП-тата в София. Имахме игра на котка и мишка.
„Отивам да си изхвърля зелето. Отивам да не знам си какво….“ и какво ли още не. Не мога да определя и опиша всички простотии, на които бяха подложени полицаите от гражданите, минаващи пред КПП-тата.
Не знам тия дето заблудиха полицаите и напуснаха София как ще се върнат в столицата“, коментират министърът.

„Не исках да се стига до тук, но като видях как обществото проявява „самодисциплина“ трябва да бъдем по-строги към тези, които пренебрегват мерките, за да защитим тези, които ги спазват“, подчерта министър Маринов и сподели, че тези мерки са строги, но ако не работят ще има и по-строги.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I