1047 души от Смолянско са преминали досега през карантина. В момента активните са 210, от които 39 са контактни на положителните. 152 –ма души са пристигналите от чужбина. Направените писиар тестове през седмицата са 76, от тях два са положителни. От началото на април писиар тестовете са 395, съобщи директорът на РЗИ д-р Мими Кубатева. За същия период бързите тестове са 420, от които 13,6 % са с положителни антитела.
Създадена е организация за възстановяване на женските и детските консултации от общопрактикуващите лекари.
Д-р Кубатева даде разяснение за последния случай на 46 –годишната жена с коронавирус. Тя е работила в Пампорово до 20 март. В края на март е получила симптоми и е уведомила личния си лекар, който я лекувал и спазвал алгоритъма. След като взела да поддържа температура и нямала подобрение на симптоматиката, личният лекар сигнализира РЗИ да бъде взета проба на жената, която се оказва положителна. Жената живее само със семейството си и се е самоизолирала още при първите симптоми. На близките й също ще бъдат направени тестове, посочи д-р Кубатева. Жената над месец е била вирусоносител, което е напълно възможно, показват случаите в целия свят, коментира д-р Кубатева. 
Областният управител Недялко Славов обяви, че 33 са случаите на коронавирус в Смолянска област, от тях 13 са излекувани, а трима носители на заразата са починали. Към момента активните случаи са 17, от които 9 са в болница и 8 в домашни условия. Два са активните случаи на медицински персонал, при лекар и санитарка.
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I