Уважаеми съграждани,
В навечерието сме на Великден, един от най-светлите християнски празници. Да проявим търпение и се настроим за него без да планираме пътувания и събирания. Особено опасен е контактът с хора от други области, където е разпространена инфекцията. Да не си причиняваме този риск.
За да опазим себе си и близките си, тези които най – много обичаме, нека проявим разум и отбележим празника в тесен семеен кръг вкъщи. Днешното смирение ще ни се отплати в бъдеще. Нека заслужим с делата си, с Възкресението да настъпят добри дни за всички ни- без болести и ограничения.
Скъпи съграждани, пожелавам ви светли празнични дни, а светлината е в самите нас.

Обобщената информация за разпространението на COVID – 19 в Смолянска област показва

От средата на м. март до 12-ти април т.г. положителните случаи на COVID–19 в Смолянска област са 18, от тях 8 жени и 10 мъже. Голямата част – 14 са от община Смолян, 2 от гр. Чепеларе, 1 от гр. Рудозем и 1 от с. Гьоврен. Най – младият - на 31 г., а най–възрастният - на 85г. От далите положителен резултат 5 са без симптоми(29,4 %). Останалите 13 са: 10 с пневмония, 2 със стомашно-чревно разстройство, 1 с инфекция на горни дихателни пътища. Лекуваните в инфекциозно отделение на МБАЛ – Смолян са 9. На интензивно лечение, в тежко състояние е 1 пациент. Изписаните клинично здрави са 5 и ще се долекуват в домашни условия за 28 дни, наблюдавани от личните лекари.
Епидемиологичните проучвания на позитивните установяват при 12 (70%)  източника на зараза: предимно след  контакт с потвърден за COVID–19 болен/8/; връзка с к.к. Пампорово/ 3 /, след завръщане от чужбина / 1 /.
Общият брой проучени контактни е 135, от които 3-ма са дали положителна проба за вируса, без симптоми на инфекция. Под карантина в момента са  215 лица, завърнали  се от чужбина и 33 контактни.
От всички позитивни 3-ма са медицински специалисти и 2-ма- друг персонал в лечебни заведения. Помежду им няма епидемична връзка. Контактни сред колегите им са 54. В лечебното заведение, където работят е направена дезинфекция и са взети проби за изследване, без потвърдени такива. Според Методиката на СЗО за оценка на риска на медицинския персонал, тези които работят с лични предпазни средства се категоризират като нискорискови и проби им се взимат при поява на симптоми.
В МБАЛ–Смолян има доказани сред персонала 3 случая на COVID–19: 1 медицинска сестра и 2-ма друг персонал, от които 1 вече е излекуван. В болницата контактните са 22, в различни  отделения.
За недопускане разпространението на вируса в лечебните  заведения РЗИ  издаде предписания на началниците на отделения  и на директорите, за стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Предоставени са инструктивни материали и алгоритми на поведение, за правилно използване на лични предпазни средства, за дезинфекция. Контрол се упражнява от ръководствата на заведенията и от инспектори на РЗИ.  Установени са пропуски, наложили повторно завишаване на вниманието на болничните ръководства за строг контрол. Следващата стъпка е налагане на наказания. Разчитаме и на гражданите, които установят нарушения, да подават сигнали в РЗИ.
Готовността на болниците е обсъждана на заседание на Областния оперативен щаб за противодействие на COVID – 19.  В четирите многопрофилни болници  са предприети мерки за лечение и наблюдение на пациенти с новата инфекция, съгласно Заповед РД – 01-159 / 27.03.2020 г. на министъра на здравеопазването. Изградена е система за триаж и недопускане смесването на инфектирани пациенти и такива с други оплаквания. Осигурени са необходимите лични предпазни средства.
От проведеният от служителите на РЗИ контрол в обекти с обществено предназначение: хранителни и за промишлени стоки магазини; административни сгради; банки; пазари; транспортни средства при повечето е установено спазване на заповедите на министъра на здравеопазването и насоките на националния щаб. За констатирани пропуски се издават предписания, чието изпълнение се проверява.
Гражданите питат на дежурните телефони на РЗИ най-често какво поведение да имат след контакт с позитивен на коронавируса, при какви случаи може да се излезе при карантина, въпроси  за международните превозвачи. Подавани са  и множество сигнали за нарушения на санитарните изисквания от карантинирани, от магазини и др. обекти. След направени проверки нарушенията са отстранени.
Работим в добро взаимодействие с областния оперативен щаб,  с ръководствата на  болниците и особено с ОД на МВР.  Всеки понеделник в конферентна връзка с кметовете на 10-те общини се коментира епидемичната обстановка, изпълнението на противоепидемичните мерки и др. актуални въпроси. Налице е разбиране от институциите на сериозността на ситуацията и значимостта на мерките. За улесняване изпълнението на  санитарно – хигиенните изисквания специалистите на РЗИ предоставиха на общини и работодатели инструкции за  предпазване от инфекцията на обществени места и превозни средства, за правилно ползване на ЛПС, начини за дезинфекция и информационни материали за справяне със  стреса в условията на разпространение на новия вирус.
Относно  тревогите на гражданите, че  в областта има немалък брой случаи  на фона брой население бих обяснила, че ситуацията при нас е в резултат на внесената зараза  от  чуждестранните туристи почивали в к.к. Пампорово, където работят много хора от областта, както и завърналите се от чужбина съграждани. Това  ни поставя  по – близко по обстоятелства до гр. Банско макар, че Смолян не е огнище на инфекцията. Случаите са диагностицирани и са  предприети необходимите лечения и противоепидемични мерки. Епидемичният процес следва нормалния си ход - след първите случаи идва увеличаването им. Намираме се на този етап. Спазването на физическа изолация със стоенето в къщи  дава възможност  броят на забелелите  да се увеличава плавно,  лечебната мрежа да може  да обгрижи  всеки един случай, да се печели време за откриване на лечение и да се изгражда обществен имунитет. Наложително е да продължаваме да спазваме доказаните ефективни мерки.
По отношение на лечебните заведения основното е да се работи с лични предпазни средства и спазват противоепидемичните  правила, за безопасност на персонал и пациенти. С увеличаване на положителните случаи, ще се увеличат и безсимптомните заразоносители, които са  най-опасни за всички, включително и в болнична среда. Това налага да носим маски, особено в затворени пространства, да  спазваме лична и битова хигиена, да стоим в домовете си. Дисциплината и отговорността на всеки от нас имат ключово значение за справяне с инфекцията от коронавируса и развитието на ситуацията го показва.
ПРИЗОВАВАМ  ДА ОСТАНЕМ В ПРАЗНИЧНИТЕ ДНИ ВКЪЩИ
Д-р Мими Кубатева
Директор на РЗИ-Смолян
24smolian.com
Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I