51 са новите случаи на коронавирус в страната за последното денонощие, като общият брой за страната, 39 дни от началото на извънредното положение, вече е 966 души.
Това обявиха от Националния оперативен щаб.
Ръстът от 5,6% се дължи на 19 случая в Плевен. Там заразата с коронавирус е тръгнала от шивашко предприятие, в което работят близо 1000 души.
80 души медицински персонал е заразен с вируса.
Излекуваните в страната вече са 170 души, 8 от които деца. Средната им възраст е 47 години.
Двама са починали през последното денонощие, като хората са били с придружаващи заболявания. Общо броят на жертвите на COVID-19 достигна 43.
33 са до момента случаите в Смолян.
Относно новите 19 случая в Плевен ген. Мутафчийски заяви, че се касае за работещи в шивашко предприятие в Мизия.
"Предприятието е с над 1000 работници. На 15 април по повод на оплаквания е приета в болница една от жените. След това тествахме кръга на жената и от изследванията се установяват двама членове на семейството ѝ, които са положителни. След това са намерени още 19 нейни колеги. Всички те са без симптоми. В цеха, в който работи жената, има 100 жени. Всички ще бъдат изследвани. След това ще се изследват и останалите работнички от завода. Цехът по решение на ръководството е затворен за 14 дни", каза доц.  Ангел Кунчев.
Ген. Мутафчийски коментира и облекчаването на мерките. Според него ситуацията е тревожна и всичко е свързано с Цветница и малко преди това. По думите му обаче броят на повечето случаи няма нищо общо с твърденията, че видите ли се изследват повече хора. Той призна, че отварянето на парковете е една от обсъжданите теми.
Във връзка с мерките за влизане в София, шефът на щаба обясни, че няма причина пътуванията да бъдат облекчени. По думите му, задачата сега на МВР е много тежка във връзка с това, че трябва да се отсеят тези, които искат наистина по работа да влязат в столицата.
Все още няма човек, който е боледувал от коронавирус и се е върнал на работа.
През последните дни кривата  на заразата с коронавирус в България е нагоре. Има вече няколко огнища. "Можем много да си говорим, но реалностите са други", коментира ген. Венцислав Мутафчийски. "За някои държави се отчита като успех, че има само 2500 новорегистрирани случаи и 450 починали. Това за България е непоносимо. Здравната ни система няма да издържи", каза той.

Доц. Кунчев потвърди за пореден път, че храната не е носител на коронавирус и обясни как той се унищожава, когато човек го погълне.
24smolian.com
Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I