Глад или малки гърди? Дилемата на Острова след Брекзит и пандемията от коронавирус, подчинила всички обществени порядки в Европа и света.
Плодовете и зеленчуците ще се изчерпат, ако британски чартърни самолети не докарат селскостопански работници от Източна Европа, алармира британският вестник „Гардиън. Експертите на Острова бият тревога: Няма откъде да дойдат работници, няма кой да прибере реколтата. За тази дейност са нужди общо 90 000 селскостопански труженици.
И всички те трябва да дойдат от други краища на света, защото британците не пипат такава работа.
В същото време границите са затворени за хора от определени държави, основен вносител на работна ръка. България обаче не влиза в списъка и отново е цел на британците, за да се сдобият с берачи. Само дето повечето самолети не летят от страната заради извънредното положение. Вариант остават чартърите, но един полет с 229 души на борда между София и Лондон излиза 45 000 евро.
Нека си разсъждават. Но и в друга посока.

Големите гърди от…

Размерът на гърдите на британките  се е увеличил с три размера през последното десетилетие, съобщава медия в Обединеното кралство. Откритието е направено от служители на верига универсални магазини. Продавачите забелязали, че най-често жените купуват сутиени с размер 36DD, докато през 2008-ма година 34B е бил най-популярният. Експертите приписват този феномен на кризата със затлъстяването в Обединеното кралство.
„Жените набраха тежест, а средният размер на роклите се увеличи с това. Същото, съответно, се случи с размера на гърдите. Сега наднорменото тегло се наблюдава при шест жени от десет, а средният размер на дрехите е 16 (XXL)”, коментира Там Фрай, ръководител на Националния форум за затлъстяването.

…от мързел

Това, което никога няма да видите на плантация за ягоди, боровинки или каквото и да е друго във Великобритания, е… надупен британец. Тази работа те никога не са я вършили. Тя е под тяхното интелектуално достойнство. Там превиват гърбове все хора от другия свят. В последните 20 години-от нашия си свят.
Затова дори и Брекзитът не бе плашещ за родните емигранти. Няма как да ви изгонят! Имат нужда от вас. Кой ще е на полето докато те трупат кила?
Преди време тамошни чорбаджии набираха ягодоберачки от Родопите. Кастингът бе като за моден подиум. В скайп връзка работодателят оглеждал кандидатките в родното бюро по труда. „Завърти се, огъзи се, да ти видя гърдите”, такива ми ти работи. Жените с голям бюст били отхвърляни. Пречел при навеждането и законите на физиката щели да увредят кръста на работничката.
Та, кой ако не Ние, спомогнахме за големите цици на британките?
Сега, кой ако не Ние, ще им преборим затлъстяването или друго?

Хиляди нашенци…

са преминали през плантациите на Острова в последните десетилетия. И се връщаха като „фиданки“, но с болки в кръстовете.
Сега хиляди нашенци се прибраха заради пандемията от коронавирус. Затворени по домовете си, някои вече съжаляват, че не карат карантина по родните села. Поне спокойно могат да правят кръгчета в дворовете си. На чист въздух, който толкова е неприятен за налагащите противоепидемични мерки.
След като отмине пандемията, може би светът ще е по-друг. Може и да си остане същия. Въпрос на време, за да разберем. Дали родната земя ще предизвика друг тип усещания за нашенци, далеч от чистата „цифровизация“ в евро, дали отново плантациите в далечни земи ще я изместят? Дали приоритетите за целия свят ще бъдат преподредени?
Толкова много въпроси, чиито отговори ще бъдат любопитни.
Засега дилемата остава за британците, които иначе не ни долюбват много, много-гладни или с малки гърди?
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I