Радослав Смаилов е на 21 години, носител на множество национални награди по литература и история, с над 150 национални грамоти, печелил конкурси за превод на художествени текстове – понастоящем е студент, III курс, специалност: български език и история и Председател на студентския съвет към ПУ „Паисий Хилендарски“, Филиал – гр. Смолян.

- Здравейте, Радослав! Въпреки че светът сякаш спря, ние сме длъжни да продължим живота си , та било то и на други обороти. Сегашната ситуация доведе до много промени в ежедневието ни – как се отрази тя на обучението в местния Филиал на Пловдивския университет?
- Привет и от мен! Аз мога да споделя своите наблюдения за обучението във Филиала от две страни – от една страна като участник в него, в моята специалност български език и история и от друга страна – като Председател на студентски съвет с отзивите, които получавам от другите колеги в различните специалности. Дистанционното провеждане на занятията позволява използването на много и различни източници и кара всички преподаватели и студенти да погледнат от различен ъгъл на нещата – през творческата призма на отделната личност. Смея да твърдя, че над 95% от колегите са наясно с провеждащото се обучение и се отнасят отговорно към него и към поставените им задачи.

- Колко студенти участват в обучението? Как се осъществява то? Срещат ли се трудности?
- Във филиала се обучават 437 студенти, като през последната година осъществихме прием на 138 студенти. По-голяма част от студентите участват в обучението, но нали знаем, че дори и при нормални условия, не може да се очаква 100% посещаемост на лекции и упражнения. Филиал – Смолян провежда обучение в 12 бакалавърски програми, в редовна и задочна форма, държавна поръчка и платено обучение, в пет професионални направления – „Педагогика“, „Педагогика на обучението по…“, „Икономика“, „Туризъм“ и „Биологически науки“. Дистанционното обучение се осъществява чрез синхронна онлайн комуникация ( чат; интернет телефонния VoIP; уеб конференция, аудио подкастове, виртуални светове и др.) и асинхронна онлайн комуникация ( виртуални библиотеки, e-mail, форуми, социални мрежи, електронни портфолиа и др.). Изключително полезна платформа според мен е платформата https://meet.jit.si, в която и ние провеждаме по-голяма част от занятията ни. За трудности не можем да говорим, по-скоро проблем бяха първите дни, времето, когато всички ние трябваше да се приспособим към този начин на обучение. И, понеже съм литератор, тук ми идва наум един перифразиран стих от Пенчо-Славейковата балада „Неразделни“, а именно, че „за сърцата що се учат и пандемията не е раздяла.“ Пожелавам си скоро да се върнем в аудиториите и да мине всичко това, защото ако има нещо отрицателно – то определено това е контактът лице в лице, все пак човекът е социално същество, нали?

- Така е, съгласна съм с Вас. Доволни ли сте от начина на комуникация с преподавателите?
- Да, преподавателите ни са изключително коректни в това отношение. Всички работят с нас по възможно най-добрия начин – изпращат каквото е необходимо, предлагат достатъчно достъпна литература и допълнителна библиография, срещаме се онлайн. За което им благодаря от сърце! Думите ми могат да ги потвърдят колегите и от другите специалности. Обучението се провежда по утвърдените учебни разписания и е осъществена връзката между преподавателите и курсовите отговорници  за съгласуване на онлайн комуникацията. Мисля, че тук е моментът да благодаря и на ръководството на Филиала в лицето на проф. Илиян Иванов /директор / и на доц. Русалена Пенджекова /зам.-директор/ за организацията, която създадоха, че се включиха с разяснения и подпомогнаха работата на преподаватели и студенти. Искам да отправя благодарност и към Учебен отдел на Филиала – за непрекъснатата връзка с тях, учтивостта им и за комфорта, който ни създават. Само да вметна, че кандидатстудентската кампания за учебната 2020/2021 година вече е стартирала и силно се надявам от средата на май да започнем приема на документи по един нормален начин. Както казва Дени Дидро: „Образованието придава на човека достойнство, че дори и робът започва да съзнава,че не е роден за робство.“ Така че очакваме бъдещите студенти на Филиала. А дотогава те могат да следят сайта на Филиала за допълнителна информация, да звънят на предоставените телефони или да се свържат с мен по телефон или чрез социалните мрежи. Никой няма да им откаже помощта си и да ги упъти по възможно най-добрия начин.

- С какво се занимавате в момента? Какво четете ? Вие се трудите непрекъснато, продължавате да печелите награди и да участвате в различни научни конференции.
- На мен определено комплицираната ситуация, в която се намираме, ми се отразява добре и ми позволява да я превърна полезна конюнктура и да подходя творчески. Да, буквално, преди дни завърших двете си нови научни статии. Миналият месец щях да ходя на конференция по история във Велико Търново, но тя се отмени, както и другите конференции се отмениха. Надявам се скоро да се състоят и да представя продукцията си. Занимавам се с проблеми от Средновековната история на България, а тук основна роля има и научния ми ръководител – доц. д-р Румяна Комсалова от ФИФ на ПУ, с която работя изключително добре и ми помага много, предразполага ме и ми дава съвети и подкрепа. Признателен ѝ съм затова. Иначе, последната книга, която прочетох, носи заглавието „21 урока за 21 век“ на Ювал Ноа Харари. Чета книги, които са свързани с обучението ми, писането на научните ми статии и все по-рядко четива за наслада…

- Предстоят светли дни и светли празници! Какво ще пожелаете на себе и на нашите читатели?
- Наистина предстоят светли дни и светли празници, но сега се намираме в Страстната седмица – последната седмица от земния живот на Иисус Христос. На старобългарски език „страст“ означава „страдание“. През тази седмица всички ние страдаме и ден след ден съпреживяваме кръстните мъки, смъртта, слизането в ада и всичко това, което е мрачно. След всичко това ще дойде светлината – светлината на възкресението, на надеждата, която ще „пристигне“ с Христовото Възкресение в неделя. Пожелавам на себе си, на всички колеги, преподаватели, приятели и читатели да възкръснат и нашите очаквания – за един по-добър свят, изпълнен с любов и правда. И, разбира се, дългобленуваният край на пандемията, когато всичко ще се върне към стария си ритъм. Надявам се на 14 май да влезем в аудиториите на нашия любим Филиал. Бъдете здрави – Вие и семействата Ви.
На снимките:
-Лекции с проф.дфн Елена Николова с платформата meet.jit.si
-Радослав Смаилов
24smolian.com
Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I