Президентът Румен Радев призова да не се допусне най-мрачния сценарий за България - масово напускане на държавата и демографски срив. Той даде интервю за бТВ във връзка с извънредното положение и взетите мерки от държавата срещу разпространението на коронавируса.
"Интересът на работодателите към схемата 60/40 ще покаже дали тя ще е успешна. За мен трябва да има безвъзмездни отпускания на средства за социално слабите хора. Вече казах, че гладът може да отнесе всякакви бариери и норми. Това ли трябва да се случи? Тези безвъзмездни средства могат да се вземат от бюджетния резерв и лимита на държавата. Как го направиха другите държави? Ние отново закъсняхме с тези мерки. Хората трябва да усетят, че има държава. В момента психическото състояние на гражданите е сериозно подтиснато. Вече има обаждания към мен от родители на деца с увреждания, които не издържат да ги държат вкъщи. Колко ще издържи едно семейство с малки деца вкъщи? Аз не искам да се повтаря ситуацията от Великобритания, но трябва да се помисли да се допуснат разходките в паркове и на Витоша при задължително спазване на дистанцията. Не трябва да има отпускане. Никога не съм казвал, че мерките трябва да отпаднат. Премиерът е много обигран и опитен политик, но не искам мерките да се спазват на базата на всяване на страх с трупове и морги. Пак ще повторя, че карантината трябва да се спазва, но мерките трябва да се управляват. Трябва да си поставим ясна национална цел, защото излизането от тези мерки може да предизвика много по-голям хаос, отколкото обявяването на извънредното положение. Трябва да има управляемост и ясни анализи на кризата. Мерките трябва да останат, докато определим ясни критерии за излизане от ситуацията. Въпросът е, че трябва да се вземат решения, за да не се забавяме с излизането от кризата. Това ще доведе до намаляване на конкурентоспособността ни, ще доведе до бедност и безработица. Всичко това ще доведе до най-лошото - масово напускане на държавата и демографски срив. Не трябва да оставяме гладен човек. Ясно е, че безработицата носи със себе си престъпност, насилие, безпътица. Не трябва да допускаме това", заяви Румен Радев.
"В момента смъртта се лее от всеки екран. Хората седят, гледат и претръпват. Нека си поговорим за смъртността в България. Всяка година в България по време на грипната епидемия почиват по около 300 души. Всеки месец се диагностицират хиляди с ракови заболявания. Средно около 300 човека на ден умират като цяло в България. Защо утре не дадем брифинг и не обясним - от тези 300 човека 60 са починали от онкологични заболявания, 50 от глад, 70 от липса на медикаменти и достъп до здравеопазване. Защо чак сега се сетихме за старите хора? Ще мине тази криза и ние отново ще ги забравим. Трябва да мислим за увеличаване на средната възраст сред хората", каза още президентът.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I