Извънредното положение рано или късно ще приключи. И тогава ще се броят жертвите. Въпреки ежедневните брифинги, в които се четат цифри. От тях обаче може да се направи следния анализ-починалите от коронавирус се… броят на пръсти. Всички загубили живота си са били с тежки придружаващи заболявания. Интересен паралел направи един лекар, бивш евродепутат. Починалите вследствие усложнения от грип през 2017-та година в страната са били около 1500 души. В момента са 40. Последните трима-с чернодробна цироза и онкологични заболявания.
С цифрите винаги може да се прави политика, може да се затвори и държавата. Което в момента е на дневен ред. Та и затова именно жертвите-физически, икономически, психични, ще се броят след извънредното положение.
Малко след обявяването му обаче, политиката отново бе изтикана напред. Медии, близки до властта, направо определиха кой ще бъде новият президент. Сещате се кой, нали? Генералът, оглавил Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.
Много, ама много слаб опит за угоден пиар.
Обществото ден след ден губи търпение. И цифрите започват да омръзват, а телевизорите остават изключени във времето от 8 до 12 часа. Знаете причината.
Ако наистина генералът медик бъде издигнат за президент, ако изобщо той самият има подобни мераци, то най-трудната част на имидж екипа му ще бъде да разкара подсъзнателно насаденото в електоралните глави усещане, че всеки път като застане на екран „президентът“ ще обяви някакви цифри и с траурна физиономия ще брои трупове. Тоест образът на четец ще бъде заличен по сизифовски трудно.
Да помислим и в друга насока. Великден ще мине, а и жестоко прокламирания Ад заедно с него. След него? Колко още ще бъде удържан мислещият народ под ключ, чувствайки се престъпник, ако излезе от домовете си? Ако напрежението достигне точка на кипене, няма ли щабът да бъде употребен от властта с единствената самосъхраняваща цел? За неразбралите-„те бяха виновни, те ни подведоха с цифрите и сложността на положението, те…“.
Та пътят от „Осанна“ до „Разпни го“ се изминава само за дни.
Короната на властта е тежка, дори с друга, невидима, корона около нея…
24smolian.com
Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I