Правителството няма да предлага удължаване на извънредното положение.
Това обяви финансовият министър Владислав Горанов на брифинг след извънредно заседание на Министерския съвет, което се проведе чрез видеоконферентна връзка.
Припомняме, че премиерът Бойко Борисов през уикенда посочи, че предстои извънредното положение да падне, но някои от мерките ще останат в сила чрез закон. На 6 май, в следобедните часове, пък ще бъдат премахнати КПП-тата .
Някои мерки ще продължат и два месеца след изтичане на извънредното положение.
Преминаваме към постепенно възстановяване на социално-икономическия живот след пандемичната обстановка, посочи още Горанов.
Принципът е да се запазят всички мерки, които имат съществено отражение върху икономическия живот, социалните програми, ограниченията в стопанския оборот, някои норми, които дават възможност за по-плавно преминаване през епидемичната обстановка“, обясни Горанов.
Ще има 3 основни промени в закона за здравето, които ще дават възможност някои от мерките да бъдат прилагани и след отмяната на извънредното положение, посочи здравният министър Кирил Ананиев.
Предвидени са множество изменения и конкретизация на действащите норми, които са в т.нар. „социален пакет за защита“. Това пък заяви правосъдният министър Данаил Кирилов. „Някои от мерките не се ограничават до следващите два месеца, а са посочени срокове, които са по-дълги. Някои продължават до края на годината, а други до 30 септември”, уточни той.

„В края на 4-и и 10-и клас няма да се провежда национално външно оценяване за установяване на степента на постигане на компетентностите на съответния етап”, каза Кирилов. „По решение на министъра на образованието на науката тази степен може да се установи в началото на следващата учебна 2020-2021 година”, добави той.
14-дневната карантина за всички влизащи в България ще остане. Ще има 3 основни промени в закона за здравето - в член 61 и член 63, които ще дават възможност някои от мерките да бъдат прилагани и след отмяната на извънредното положение, посочи здравният министър Ананиев.
Предвижда се министърът с наредба да определи условията и реда за изолацията на болните от заразни болести, на заразоносители, карантина на контактните и на лицата, които са влезли в страната от други държави.
Дава се правомощие на министъра на здравеопазването да обяви със заповед извънредна епидемична обстановка, като предвиди и противоепидемичните мерки в страната или нейни региони с цел защита живота и здравето на българските граждани.
Превежда се конкретните мерки да се определят с акт на здравния министър по предложение на главния държавен здравен инспектор или на директора на РЗИ.
Снимка: Пресцентър на МС
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I