Министър Кирил Ананиев издаде 4 заповеди, които определят как ще живеем до 14 юни, докогато правителството въведе извънредна епидемична обстановка в страната. 
Промените са малко, сред тях е отварянето на парковете за всички граждани, независимо дали са с куче, дете или внуче. Да се сяда на пейки обаче пак не може. Кметовете ще определят правила за конкретните градове и райони.
У нас остава временна забрана за влизането на всички лица, независимо от гражданството им, през всички гранични пунктове, като изключенията от забраната се запазват. Всички лица, които влизат в страната се поставят под 14-дневна карантина. Това пък не се отнася за медицинските лица, социалните работници, транспортният персонал и официалните лица. Пограничните работници ще влизат срещу декларация, че не са имали симптоми на COVID-19 в последните 14 дни и трудов договор/служебна бележка от работодател. Другото изключение е за работници, които доставят медицински консумативи, лекарства, предпазни средства - те също трябва да представят декларация, но и отрицателен тест от последните 3 дни преди идването в България.
В условията за лечение на пациенти с COVID-19 няма промяна според другата заповед. На задължителна изолация и болнично лечение подлежат всички заразени над 60-годишна възраст и хронично болните. Домашното лечение и изолация остават 28 дни. Всички контактни на потвърден случай се поставят под карантина.
До 14 юни остава забраната за посещения в увеселителни и игрални зали, дискотеки и барове, закрити търговски площи на заведения за хранене и развлечение, молове (с изключение на финансовите институции, хранителните магазини, аптеките, дрогериите в тях).
Училища, университети, детски градини остават затворени.
Забраняват се масови научни конференции, симпозиуми и др. При културно-развлекателните мероприятия се разрешават посещенията на музеи, галерии, библиотеки и кина, но при заетост до 30% от общия им капацитет.
Забраняват се всякакви организирани събирания на групи над 10 лица. Остава забранено посещението на спортни и детски площадки и съоръжения на закрити обществени места. Старческите домове остават затворени за посещения и свиждания. Хранителните магазини и аптеките ще работят само за възрастни над 60 г. между 8:30 и 10:30 часа, както и досега.
До 14 юни всички работодатели организират дистанционна форма на работа в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност. Когато това е невъзможно, се спазват задължително дезинфекция, дистанция от най-малко 1.5 м, недопускане на хора със симптоми на остри респираторни заболявания. Осигуряват се лични предпазни средства на персонала.
Маските остават задължителни в закрити обществени места, запазва се и дистанцията от поне 1,5 метра на открито за хора, които не са от едно семейство.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I