След приключване на извънредното положение си спомняме за Чудомир, който се цитира в мрежата: “Да ти кажа, свате, омръзна ми вече тая криза. Веднъж да се свърши, че да си почнем редовната сиромашия!”.
Освен, че си започна редовната сиромашия се натрупа и тази от кризата с короната.  Още не беше свършило извънредното положение и от ЕВН побързаха да информират, че токът вече ще се плаща в определените срокове, иначе сещайте се –дръпване на шалтера. Хората са нямали пари преди два месеца, сега ще имат. Родопчани масово се жалват, че март и април имат много повече ток отколкото декември, януари и февруари. Не са съгласни и с твърдението, че понеже си били вкъщи, консумацията била по-голяма. Хората се убедени, че сметките са надписани, защото всеки регулира консумацията на електричество.“Добре, че стопли и денят е голям, та и да изключат тока ще го караме някак, имаме печки на дърва и ще си готвим“. Доста са настроени и към този неблагоприятен вариант.

Заплаха от шалтер, но и от…

Яростни нападки и от банките, а за бързите кредити да не говорим.  „Започна тормоза от банка, в която имам кредит от 600 лв.“, споделя смолянчанин. „Три вноски от 65 лв. не съм плащал и валят съобщения, че ще ме прехвърлят на фирма за събирания на вземания. Казах им, че съм в неплатен отпуск и подадох молба за отсрочка, както уж се полага. Казаха ми, че след 10 дни ще ми отговорят, но това не ме освобождава от необходимостта да си платя вноските. И назаем няма от кой да вземеш, всички хора са зле“, допълва смолянчанинът.
Търговец с малък бизнес пък се е пробвал да вземе заем от тези, които обеща правителството за малкия и среден бизнес, но нищо не е станало. „Редовно съм си погасявал вноските, нямам забави и реших да се възползвам от тази мярка, за да имам оборотни средства, а и хората спряха да купуват. Имам малък хранителен магазин и над  50 бележки на вересия. Не мога да не дам на хората храна, те купуват хляб, олио, захар, брашно, мляко. Хранителни продукти от първа необходимост. Майки с деца, безработни семейства. Познаваме се в Смолян, не мога да не им дам“, споделя търговецът и в същото време се притеснява дали ще си събере вересиите.

Местната власт влезе в положение

„Единствено от общините не ни притесняват с плащането на данъците. За сметка на това от бързите кредити ни побъркват-заплахи, звънене по телефона, тормоз. В другите държави приеха закони, с които хората да не бъдат тормозени, а да има отсрочка за плащането, при нас не е така. Ние сме виновни, че има зараза, че ни съкратиха, а трябва да имаме пари да си плащаме всичко и да живеем. В магазините качиха цените, а дрехи от три месеца не сме си купували. Дрехи да купуваш е лукс“, коментира смолянчанка.
Данните за хората без препитание също са тревожни. Към 30 април в област Смолян вече има 7 346 регистрирани безработни, като ръстът спрямо месец март е с 1339 души само за един месец. Най-голям брой регистрирани лица са на територията на Бюрото по труда в Смолян (над 65%), където ръстът на останали без препитание нашенци е от 850 души или 36%. На второ място по ръст на безработните през април отчитат в Мадан-19,8 на сто, следван от Девин-с 15,6% и Златоград-6,3 на сто.
По последни данни към края на месец април равнището на безработица в областта вече е 12,6 %. За сравнение спрямо предходната година, тя е била 8,4 %.  Смолянска област  е на 13 място в страната.

Родопчани са притеснени как ще оцелеят след извънредното положение

Гладът отстъпва на страха от заразата с КОВИД-19.  Тези, които са работили в заведения, не знаят дали отново ще бъдат наети. Пуснати са в неплатен отпуск. Други работодатели в малки обекти вече са ги затворили и не мислят да ги отварят.  Надеждата за много семейства, летният сезон, е още неясен пък и да го има, хората няма да имат пари да ходят на почивки, а много и принудително използваха отпуските си. Само тази пандемия ни липсваше, този вирус ще съсипе много хора, дори и да не се разболеят, защото мизерията ще продължи много дълго и след него, коментират смолянчани.
Страшното започна след края на извънредното положение.
Николай Михайлов, 24smolian.com
На снимките: По време на пандемията доста хора в затруднено положение получиха помощи


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I