Всеки пристигнал в Турция ще бъде тестван за коронавирус, съобщи министърът на културата и туризма Мехмед Нури Ерсой. Тестването ще започне от началото на юни.
Създаването на центрове за коронавирус тестове ще започне първоначално на летищата в Анталия и на граничните пунктове с България и Гърция „Капъкуле“ и „Ипсала“, каза Ерсой в интервю за вестник „Хюррийет“.
Тестовете ще се провеждат преди паспортния контрол и ще отнемат 2-3 минути. Резултатите от тях ще стават готови в рамките на 5-6 часа и пристигащите в Турция ще са длъжни да посочват адреса, на който ще се намират, за да могат да бъдат открити при нужда.
От Министерството на културата и туризма посочват, че програмата за сертификати за безопасен за здравето туризъм се състои от 4 стълба – здравето и безопасност на пътниците, на работещите в туризма, взетите от местата за отдих предохранителни мерки и мерките по отношение превозните средства.
Системата „ол инклузив“ не се отменя, но сервирането ще бъде по различен начин, уточни турският министър.
По думите на Мехмед Нури Ерсой клиентите няма да вземат сами желаните от тях храни, а ще ги посочват на персонала в хотелите, който ще сервира поисканото. В интервю за телевизия „СиЕнЕн - Тюрк“ той подчерта, че основен критерий за сертифицирането на хотелите като безопасни ще бъде спазването на социална дистанция.
Масите и шезлонгите ще бъдат поставяни поне на 1.5 метра.
Турция се готви да постави началото на вътрешния си туризъм в края на май.
Гръцкият министър на туризма Хари Теохарис представи редица правила, включени в здравните протоколи за туризъм, които са създадени, за да се прилагат във всички хотели в страната и при входящите полети, предаде news.gtp.gr, пише в групата „ГКПП Маказа - трафик и полезна информация (Makaza/Μακάζα)“ във Фейсбук.
Правилата са въведени с цел да бъде ограничено разпространението на COVID-19, когато туристическите пътувания се възобновят.
Протоколите са изготвени от министерството на туризма в сътрудничество с Комисията по инфекциозни болести и гръцката обществена здравна организация. Те ще бъдат представени на туристическите предприятия за одобрение.
- За да се качат на полет от чужбина до Гърция, пътниците трябва да имат валиден здравен сертификат, издаден в рамките на последните 72 часа, в който да се посочва, че не са носители на вируса COVID-19. Пътниците без здравен сертификат няма да могат да пътуват;
- Няма да има празни седалки при полети до, от и в Гърция. Капацитетът на самолетите ще бъде запълнен, за да бъдат подпомогнати авиокомпаниите;
- На пътници с полети до 4 часа ще бъдат сервирани само пакетирани храни;
- След тръгването си от Гърция туристите няма да бъдат тествани, за да се избегнe поставянето им под карантина в южната ни съседка;
- Един „карантинен“ хотел ще работи във всяка туристическа дестинация в Гърция. Там ще бъдат транспортирани туристи, за които се установи, че са преносители на коронавирус. Хотелите ще бъдат отдадени под наем на министерството;
- Всички гръцки места за настаняване ще бъдат задължени да имат договор с лекар, който да определи лично или дистанционно дали определен турист трябва да бъде тестван за коронавирус. Всички тестове на COVID-19 ще бъдат извършени най-късно до 6 часа, така че всеки, който се окаже положителен, може да бъде преместен в „карантинен“ хотел;
- Специализирано обучение, свързано с хигиенните правила, ще се организира за персонала на всеки гръцки хотел;
- Няма да има бюфети в гръцките хотели (освен може би в много малки семейни хотелчета), храната ще се сервира;
- Всички шезлонги ще бъдат на разстояние един от друг (2 метра), като ще се осигурят и покривала за еднократна употреба за всеки посетител на плажа.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I