„Днес  отслужихме света божествена Литургия за чест, хвала и поклонение по повод  пренасяне мощите на светителя Николай Мирликийски Чудотворец от Мала Азия в Италия. Това чудно, дивно събитие станало на 9 май 1087 г.  Когато родния му град, където почивали мощите му, бил завладян от турци и местното християнско население от областта  много намалели, светителят се явил на сън на един свят презвитер от град Бари, Италия, с многобройно християнско население, и му заповядал в Божието име да пренесе мощите му в своя град. С  кораб и литийно шествие мощите на св. Николай били пренесени  от град Мира в град  Бари на Адреатическо море, 700 години след смъртта му. Това станало по времето на византийския император  Алексей І Комнин. Още щом пристигнали в Бари мощите на светеца, започнали да се случват дивни чудеса. В негова чест бил построен величествен храм.“
Така започна проповедта си секретарят на Архиерейското наместничество в Смолян иконом Запрян Шиков, който отслужи празничната св. Литургия в храм „Св. Николай Чудотворец“ на Летен Никулден в Смолян.  И на Вечернята на 8 май, и на самия празник днес , 9 май, заедно с иконом Запрян Шиков служи предстоятелят на храма свещеник Васил Маджаров. Помощници им бяха иподяконите Илия и Иван, а гост-четецът  бе Николай.  Празничното песенно озвучаване бе на църковния хор с диригент Радка Чакърова, като в този ден към хора се присъединиха и певци от други енории.
Благодатни преживявания на богомолците доставиха и двете богослужения в чест на Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Много  вярващи от енорията и града пристъпиха прага на храма, участваха с молитва и принасяне на дарове и петохлебия, имаха празнично настроение, въпреки извънредното положение у нас, предизвикано от коронавируса. Вярващите са дисциплинирани,  бяха  с предпазни маски и се стараеха да бъдат на разстояние един от друг. Редуваха се пред храмовата икона на св. Николай с вяра и молитва, много от тях са изпитвали помощта на светеца, неговата чудодейна милост към хората, защото той е „огледало на всички добродетели, добър наставник на човеците, скъпоценно жилище на светостта“.
След  отслужения  водосвет иконом Запрян Шиков честити празника на всички с призив Бог да ни дарува мир, здраве, любов и небесно спасение по молитвите на свети Николай. Той е нашият пастир, всички ние сме му верни чада, каза  иконом Шиков. След това благодари за поканата на отец Васил Маджаров да служи  в този стародавен храм, честити празника на всички и пожела много и благословени години.
Храмовият празник започна и завърши с победния поздрав: „Христос Воскресе!“ и отговора на богомолците: „Воистину Воскресе!“
Росица Примовска
24smolian.com
           

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I