„Днес, след дълго боледуване, ни напусна народната певица Христина Лютова, която е и Почетен гражданин на Смолян. Тъжната новина съобщи нейната дъщеря Марияна Павлова“.
Това написа в профила си във Фейсбук кметът на Смолян Николай Мелемов.
„Христина Лютова беше една от емблематичните певици на Родопа планина, надарена с уникален глас, талант и характерен стил. Изпълнителката на "Планино, Стара планино" е родена на 24 май, 1940 г. в гр.Смолян. Завършва Райковската гимназия в родния си град. С красивия си родопски глас, двадесетгодишна, постъпва в ДА "Родопа"-Смолян, където пее цели 32 години като солистка и певица в хора. Обикаляйки родната планина, сама издирва и събира стотици народни песни, които изпълнява самостоятелно. Пее и в ансамбъл "Филип Кутев", а по-късно 12 години е в състава на хора на "Големите български гласове".Създава и уникалното по рода си трио от контра алти „Родопея”, където пее и нейната дъщеря Марияна. Христина Лютова има издадени в голям тираж компактдискове с нейни песни. Изнася хиляди концерти в много държави по света. Със своите драматични, плътни и дълбоки изпълнения вдига на крака препълнените зали в Европа, Азия, Латинска Америка и др. и така разпространява родопската песен в много държави по света. През 1976 г. и е присъдено званието "Заслужил артист".
Печели още много награди, златни медали от републикански прегледи и национални събори.
Творчеството на Христина Лютова ще остане вечно, защото е неподвластно на времето.
Изказвам моите най-искрени съболезнования към близките и роднините на народната певица! Поклон пред светлата й памет!“, написа още кметът Мелемов.
24smolian.com



Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I