В първия ден от "извънредната епидемична обстановка", президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за това, че текстовете от Закона за здравето, с които бе регламентирано въвеждането й, противоречат на основния закон.
Въпросните поправки в закона са в сила от днес, като държавният глава допусна публикуването им в "Държавен вестник". Мотивът - да не се възпрепятства възможността мерките срещу разпространението на коронавирус да продължат да действат и след края на извънредното положение. С подписването на указа си обаче Радев предупреди, че според него има противоконституционност. И още днес се обърна към Конституционния съд, пише ClubZ.
Радев смята, че е противоконституционно Министерският съвет да е органът, който обявява "извънредна епидемична обстановка". Второ - в закона не е изрично упомената времева рамка за въпросната извънредност - пише само, че в решението на кабинета трябва да е указана такава, но лимит не съществува. Дава и пример с това, че Министерският съвет има право да обявява и бедствено положение, но то е строго ограничено във времето - за максимум 30 дни, като това е максималният срок заедно с допустимото удължаване. (Настоящата извънредна епидемична обстановка е обявена до 14 юни, т.е. за 1 месец, но в закона няма пречка със следващо решение на правителството този срок да бъде удължаван многократно - б.р. )
"С разпоредбата на чл. 63, ал. 2 от Закона за здравето законодателят допуска ограничения на основните права, без да дава времевите предели на ограниченията. Преценката се прехвърля на Министерския съвет – относно обявяването на извънредната епидемична обстановка и времето на ограниченията, и на министъра на здравеопазването – относно основните права, които могат да бъдат ограничавани. Така законодателят абдикира от конституционната си отговорност по чл. 57, ал. 3 при ограничаване на основните права на гражданите, недопустимо делегирайки на изпълнителната власт делегирани му от Основния закон правомощия. Неглижирана е и разпоредбата на чл. 61 от Конституцията на Република България, която при бедствия изисква от гражданите съдействие на държавата и обществото, а не установява основание за ограничаване на основни права", пише президентът до Конституционния съд.
Румен Радев оспорва и критериите, записани в закона, на база на които по преценка на главния държавен здравен инспектор, "че е налице непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите", може да се обяви извънредна противоепидемична обстановка.
От една страна, законодателят изисква извършване на оценка на съществуващия епидемичен риск от главния държавен здравен инспектор по чл. 63, ал. 2, а от друга страна, задължава да се приеме, че е налице непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите, когато се констатира някоя от алтернативно посочените по ал. 3 хипотези.
По този начин оценката се формализира и свежда до предварителен списък от констатации, без да се държи сметка как се засягат животът и здравето на гражданите. Вместо да се търси пропорционалност на въздействието, което ще се цели с обявяването на извънредната епидемична обстановка, законът свежда непосредствената опасност до констатация - например за ниско имунизационно покритие на населението (чл. 63, ал. 3, т. 4), без да държи сметка в тази ситуация за разпространението на болестта (...).
По този начин критериите не служат за основа на оценката на епидемичния риск. Те налагат изводи, които не следват от експертно становище, а от предварително зададени от законодателя констатации, пише в искането до Конституционния съд.
Въпросните критерии - например ниско имунизационно покритие на населението, необичайни симптоми, заразата поставя в риск уязвими групи или разболява медици, дават възможност за необосновано широко поле за ограничаване на основните права. А това противоречи с принципа на правовата държава, заложен в чл. 4 от Конституцията, смята Румен Радев.
Третото нещо, което президенът смята за нарушение на Конституцията, е това, че няма изискване за срок на действие и на заповедите за въвеждане на противоепидемични мерки, които здравният министър има право да издава при обявена извънредна епидемична обстановка. Пише само, че мерките са "временни" - но отново няма времеви лимит.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I