„Честит празник на всички именици в Момчиловци! Божието благословение да бъде над вас, над чадата ви и домовете! Господи, благослови всички нас да живеем във вярата, да крепнем в надеждата и да пребъдваме в любовта!“.  Така се обърна  архиерейският наместник архимандрит Висарион към богомолците, дошли да почетат храмовия празник на църквата „Св.св. Константин и Елена“ в селото.
Празничната света божествена литургия оглави Негово Високопреподобие архимандрит Висарион в съслужие с председателя на храма протойерей Николай Рангелов и секретаря на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков. Помощник бе иподякон Валери.
Спазвайки правилата за предпазваме от вирусната инфекция, миряните пристъпваха благоговейно към иконите, запалваха си свещи и се помолваха, принесоха много хляб и сладкиши с десетки имена за здраве и благополучие, за които молитвите прочете  протойерей Рангелов.
Равноапостолните светии цар Константин и майка му царица Елена са почитани с душа и сърце от много вярващи като Христови последователи, оставили пример за нас с живота и делата си. В житията им се посочва, че цар Константин /274-337/ утвърждава  християнството за официална религия в източната част на Римската империя – Византия. Той издигнал първата християнска столица в света - Цариград /Константинопол/. Свикал Първия вселенски събор в 325 година против ереста на Арий. Едно предание  гласи, че през нощта срещу важно сражение цар Константин видял в небето кръст и чул думите: „С този знак ще победиш!“. И победил.  А благочестивата му майка царица Елена спомага да се намери Христовият Кръст на Голгота, Йерусалим.
За вярващите храмовият празник в Момчиловци донесе радост и надежда за по-добри и спокойни дни.
Росица Примовска
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I