„В цеха в Доспат се проявява типичният клъстър, който по-рано беше констатиран и на други места в страната. За съжаление, това явление не подмина и нашата област“. Това обяви областният управител Недялко Славов във връзка с новооткритото огнище на COVID-19 в района на община Доспат.
Относно допълнителните мерки Славов уточни, че ще се обсъдят с Общинския кризисен щаб в Доспат, като на този етап ще бъде, доколкото е възможно, ограничено движението на хора към и от района, а самото предприятие ще бъде затворено до изясняване на епидемиологичната картина.
„През изминалата седмица са изпратени общо 242 проби за PCR-тест, от които 225 са взети от инспекторите на РЗИ, 15 са изпратени от болницата в Смолян и 2 проби от Девинската болница. Изработени са и 150 бързи теста, от които има един положителен на IgG и IgM, и четирима на IgG. Работени са в лабораторията на ДКЦ Смолян, МБАЛ-Смолян и РЗИ-Смолян. През тази седмица започна изследването и на 100 човека, работили на к.к.Пампорово през изминалия зимен сезон, за да се установи и при тях наличието на антитела. Продължава организацията за скрининговото проучване на 350 жители на област Смолян с бързи тестове за наличието на антитела“, посочи шефът на Здравната инспеция д-р Мими Кубатева.
„В момента нямаме пациенти с COVID-19 на лечение в МБАЛ-Смолян. Имаме готовност да реагираме при постъпване на пациенти от новото огнище в района на Доспат“, каза директорът на МБАЛ-Смолян, д-р Марин Даракчиев.
След обсъждане между областния управител и общинския кризисен щаб при община Доспат, във връзка с възникналото огнище на COVID-19 в гр.Сърница и предвид факта, че жители на Сърница работят в предприятия на територията на община Доспат, бяха въведени следните противоепидемични мерки на територията на община Доспат, считано от 08.06.2020 до 15.06.2020г.:
1.Задължително е носенето на защитни маски на открити и на закрити обществени места;
2.Затварят се всички детски градини, читалища, спортни площадки, детски кътове, спортни зали, къмпинги в населените места на Общината;
3.Въвежда се задължителна дистанция от 1,5 метра между две лица на всички обществени места – магазини, аптеки, банки, Общинска администрация и др.;
4.В питейни заведения, ресторанти и др. се забранява сядането на повече от две лица на една маса;
5.Забраняват се всички масови прояви – сватби, абитуриентски тържества, молитви и др., както и събиране на повече от две лица на едно място;
6.Забранява се провеждането на културни мероприятия, семинари, срещи и др.;
7.Ограничава се достъпът до молитвени храмове, в които може да се влиза само контролирано и при стриктно спазване на противоепидемичните мерки;
8.Общественият и ведомственият транспорт се използват при следния ред: пътниците да сядат през седалка, разположени шахматно до прозорците, с капацитет не повече от 30%, като на един ред седалки сяда само един пътник;
9.Затварят се всички пазари на територията на Община Доспат;
10.Задължават се всички работодатели, собственици на търговски обекти и др. да спазват строго алгоритъма за дезинфекция. Носенето на защитни предпазни маски и ръкавици от персонала е задължително;
11.Община Доспат ще осигури защитни маски за всички, които не могат да намерят такива. Маски ще се раздават чрез кметовете на населените места, а в Доспат чрез домакина на Общината (тел: 0893349059).
От РЗИ-Смолян, съгласно Закона за здравето, ще бъде указано на управителите на всички фирми на територията на община Доспат да предприемат мерки за ограничаване на присъствието на работниците и служителите от гр.Сърница на територията на община Доспат, съобразно разпоредбите на Кодекса на труда и др. предвидени в действащото законодателство на страната. Ще бъдат наложени карантинни мерки на всички работници и служители от дружеството „Наталия ММ“, в предвидените от Закона за здравето срокове, с цел недопускане разпространението на заразата на територията на община Доспат и други съседни общини.
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I