„Имаме средства единствено за заплати и за постоянните разходи, но не и за дейност“-това е ситуацията в момента в Регионалния исторически музей в Смолян, обявена от директора Валя Василева. Тя запозна заместник-областния управител Андриян Петров с финансовото състояние на институцията.
Музеят е стартирал годината много обнадеждено и силно. От 18 хил. лв., през предходната 2019-та година, собствените приходи са нараснали на 32 хил.лв. „Успяхме значително да увеличим собствените приходи, което ни даваше спокойствието да назначим хора на местата на пенсионираните колеги“, каза Василева, като уточни, че в края на предходната и началото на тази година са се пенсионирали четирима служители, на които са изплатени възнаграждения при пенсиониране в размер на 42 хил.лв., което допълнително отежнява бюджета на музея. „Разчитахме да компенсираме с увеличените постъпления, които през януари и февруари бяха двойно в сравнение със същите месеци от предходната година. Но затварянето през март доведе до сериозни бюджетни затруднения за нас, през месец май вече нямахме възможност да поемем трудовите възнаграждения и се наложи да освободим трима от новоназначените служители. Това, за съжаление, беше големият удар, който музеят понесе“, посочи Василева. Тя обърна внимание и върху течовете в сградата, предизвикани от обилните валежи от дъжд и градушка.
Петров акцентира, че е важно културните институции да възстановят в максимална степен дейността си, която да им носи, както удовлетворение от труда, така и приходи. Важно е хората отново да започнат да ги посещават и най-ефективният начин да се привлекат ползватели на предлагания културен продукт е чрез комплексно рекламиране на забележителностите в града и региона.
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I