От 1 юли гръцките власти въвеждат нови правила за влизане на територията на страната. Всички чуждестранни граждани ще трябва да попълнят онлайн формуляр поне 48 часа преди пътуването си​.
Той съдържа детайлна информация за отправната точка на пътуващия, продължителността на предишни престои в други страни, както и адреса, на който ще отседне в Гърция.
Попълненият формуляр генерира уникален код (QR), който ще бъде проверяван от граничните власти. Пътуващите трябва да го покажат на телефона си или на хартиено копие. В зависимост от предоставената във формуляра информация, пътниците подлежат на допълнителни проверки.
Всички пътници трябва да спазват наложените санитарни мерки, включително да използват маски и да спазват социална дистанция.
При необходимост от съдействие и повече информация българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 693 70 96 220; +30 210 67 48 105, +30 210 67 48 106, както и с генералното ни консулство в Солун на: +30 2310 829 210, +30 2310 869 510; +30 2310 869 520.
Информацията бе съобщена от гръцките медии, а по-късно днес и от българското Външно министерство.

Протокол за пристигане на сухопътни граници (превод):

При пристигане на съответния ГКПП гражданите влизащи в Гърция трябва да представят попълнен формуляр за локализиране на пътници (PLF).
Извършва се паспортен и митнически контрол, като се проверява информацията в съответния QR код на всеки пътуващ (на мобилен телефон или на отпечатан хартиен носител).
В зависимост от информацията в техния код, влизащите в страната се насочват от съответните служители или до зоната за преглед, или им се разрешава да продължат пътуването си до крайното им местоназначение в страната. След влизането им в страната те трябва да останат в самоизолация до излизане на резултатите от тестовете им.
Пътуващите получават от граничните служители инструкции, касаещи необходимите действия в случай, че развият симптоми на респираторна инфекция, като в такъв случай те трябва веднага да се свържат с Националната организация за обществено здраве (EODY). Ако пристигащите планират няколко спирки в Гърция, те трябва да декларират това обстоятелство и да съобщят първоначалната си дестинация и маршрут за пътуване през следващите 7 дни. Мобилните здравни звена на EODY работят денонощно на сухопътните контролно-пропускателни пунктове.

До излизане на резултатите от прегледа пристигащите, които са тествани за новия коронавирус SARS-CoV-2, са задължени да се самоизолират на адреса на крайното си местоназначение, както е декларирано във формуляра (PLF). Данните им се въвеждат в информационната система EODY, която е свързана с регистъра на COVID, за да се улесни проследяването на контактите в случай, че някой е дал положителен резултат при тестването.

Всички пътници трябва да спазват всички необходими превантивни хигиенни мерки (използване на маски и физическо / социално дистанциране).

Формулярът може да бъде намерен тук

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I