„Режимът на действие на длъжностните лица при извършени набези и щети нанесени от дивеча върху земи, гори и селскостопанското имущество, е регламентиран в Закона за лова и опазване на дивеча (ЗЛОД) и правилника за приложението му (ППЗЛОД). Пряко свързани с уредбата по темата са Закона за опазване на селскостопанското имущество (ЗОСИ), Закона за опазване на земеделските земи (ЗОЗЗ) и Закона за горите (ЗГ), в които закони са регламентирани основни положения, свързани с необходимата и дължима грижа на собствениците на земеделски земи, гори и селскостопанско имущество“.
Това обясниха от Областната администрация в Смолян във връзка с постъпили в сигнали за щети, нанесени от дивеча върху земи, гори и селскостопанско имущество в общини Баните и Рудозем. „Предприети са съответните законово регламентирани действия, съвместно с Регионална дирекция по горите (РДГ) – Смолян, Държавните горски стопанства, Ловни сдружения и дружинки по места и представители на засегнатите общини“, посочиха от екипа на областния управител Недялко Славов.
„Първата стъпка за установяване и документиране на получен сигнал за нанесени щети върху земи, гори и селскостопанското имущество от дивеч е установена с чл. 82 от ЗЛОД – „Щетите, нанесени от дивеча, както и размерът на обезщетението, се установяват от комисия, назначена със заповед на директора на съответната регионална дирекция по горите при условия и по ред, определени в правилника за прилагане на закона.“
Към настоящия момент, за област Смолян е действаща Заповед № 193 от 16.08.2013 г. на Директора на РДГ – Смолян. Въз основа на нея, за всеки конкретен случай на увреждане, след подаване на заявление от ощетеното лице до ДГС/ДЛС, се извършва проверка при условията и рада на чл. 117 от ППЗЛОД. Определените длъжностни лица, съгласно заповедта на Директора на РДГ – Смолян се свикват от Директора на ДГС/ДЛС, който поименно, по място на извършване на щетата сформира комисията, която извършва оглед на терен, определя размера на щетата и размера на обезщетението, и изготвят протокол за нанесените щети.
Заверено копие от протокола с констатациите по установяване на щетите от комисията, в едно с копие на заявлението от ощетеното лице, се изпраща за сведение на Директора на РДГ.
При доказано нанасяне на щета от дивеч върху земи, гори и селскостопанското имущество, Комисията отразява в протокола от проверката размера на щетата и размера на дължимото обезщетение. С протокола се присъждат или се прави отказ от изплащане на обезщетение“, обясниха още от Областна администрация.
24smolian.com



Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I