Цената на петрола ще върви нагоре през летните месеци, както традиционно се случва всяка година. Това показва прогнозата на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива. Поскъпването няма да бъде рязко като предходните години, но ще има увеличение, коментира Георги Тенев, юрист на организацията. Според него в последно време цените на петрола на международния пазар отиват нагоре и се следят решенията на ОПЕК.
В момента цените на нефтените деривати на българският пазар са изключително благоприятни и хората започват да пътуват.
Бизнесът също се активизира и потреблението се покачва, обясни Тенев. Асоциацията обаче не очаква потреблението в страната да се възстанови изцяло. Други фактори, които ще балансират ръста в цените на горивата и ще възпрепятстват евентуални резки колебания, са променените пазарни реалности в някои браншове. Традиционно големи консуматори в този период на годината са секторите туризъм и транспорт. Хотелите и ресторантите по морето ползват много горива и газ, но част от тях ще останат затворени през този сезон. Пътническите превози също ще бъдат по-малко през лятото и така ще има по-малко потребление, каза Георги Тенев.
Средната цена на бензина в Кърджали към момента е 1,73 лева за литър А95, при средна стойност за страната от 1,68 лева за литър. При дизела средната цена е 1,75 лв/л, при средна за страната от 1,73 лева за литър.
В Смолян средната цена на бензина е 1,64 лева, докато на дизела 1,66 за литър.
24smolian.com



Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I