Две седмици след отварянето на ресторантите на закрито и детските градини, огнищата на зараза с коронавирус растат лавинообразно в страната. Такова огнище се оказа в Доспат, където заразените са над 90. Тенденцията започна да се отчита веднага след  постепенното премахване на мерките от 1 юни. Тогава се отвориха детските градини, ресторантите, залите и спортните тренировки на закрито. Но в Доспат явно това не е причината. Бе посочено, че работници от Сърница, които са ангажирани в доспатското предприятие за играчки, където бе установено огнището, сутрин взимали аналгин, за да не отчетат термометрите, с които се контролира достъпа до входа на цеха. Този факт изуми хората и коментарите бяха от едната крайност до другата. Дори и да са знаели, че може да са заразени с коронавирус, жените са ходили на работа. Много от тях вероятно издържат сами близки и семейства и една карантина от 28 дни ще обърка тотално живота им, свързан с оцеляването, плащането на сметки и издръжката на семействата.

Очевидно инстинктът за оцеляване е по-силен от чувството за страх.

„Коронавирусът е пряко свързана с мизерията“, коментират вече хората и допълват, че само тази пандемия им липсвала на фона на всички неблагополучия. „Дотам я докараха жените, да се крият, че са болни и да работят. Толкова им все едно как са, само гледат да работят, за да плащат сметки и вече животът им няма стойност“, коментират защитниците на работничките.
Други пък ги осъждат, че нямало за един месец да умрат от глад  ако са отишли на преглед и се установи дали са болни или не. Наричат ги „прости“ и „необразовани“ .
По темата спекулациите не спряха.

Конспиративни теории

В социалната мрежа се появиха дори безумните постове, че се предлагали пари, за да се пишат хората заразени.
Жители на Доспат и Сърница пък казват, че се познават и не са чули някой да има симптомите на коронавируса. Целта, според тях, е да бъдат затворени двете населени места, както стана с Банско. По този начин да се доведе до фалит туризмът в двете населени места, за да се облагодетелстват хотелите във Велинград.
В Доспат и Сърница има бази, които предлагат на почиващите достъпни цени и качествено обслужване. Имало и резервирани места за летните месеци, но след  като стана ясно, че има огнище на зараза, ще бъдат отменени резервациите.
По всичко е ясно, че „конспиративните теории“ издишат, защото има установено огнище с коронавирус. Хората са дисциплинирани и може до 10 дни да се овладее ситуацията, прогнозират специалистите.

Сметките не чакат

Ще трябва да свикнем да живеем с този вирус, който освен, че е свързан пряко с мизерията, може да отнеме и живота. Пример за това са жените, които са се надявали заразата да отмине и през това време, макар и болни, те да си ходят на работа. Банките, бързите кредити, ЕВН не чакат, не ги интересува коронавируса, трябва да плащаш, защото става страшно. Без работа ти е гарантирана бавна смърт, а от вируса може да оцелееш и да го изкараш по-леко. Така са мислили жените, които взимали аналгин, за да ходят на работа. Тъжно и жалко! Това е действителността, без никакви преувеличения.
Николай Михайлов, 24smolian.com
На снимките:
-Предприятието за производство на играчки
-С прекрасната си природни дадености,  Доспат е предпочитана туристическа дестинация  

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I