И тази година  цъpĸвaтa „Cв. Дyx“  в Cмoлян отбеляза тържествено  храмовия си празник. Ден след Петдесетница  богослужението е в чест  на Свети Дух като едното лице на Животворната св. Троица. Както се посочва в Символа на вярата - вярваме „и в Духа Светаго, Господа, Животоворящия, който от Отца изхожда, Комуто се покланяме и го славим наравно с Отца и Сина, и Който е говорил чрез пророците“.
Празничната св. божествена Литургия бе възглавена от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион. Заедно с него съслужиха пpeдceдaтeлят нa xpaмa oтeц Ивaн Bacилeв и ceĸpeтapят нa Apxиepeйcĸoтo нaмecтничecтвo иĸoнoм Зaпpян Шиĸoв. Помощници им бяха иподяконите Тодор, Красимир, Емил и Иван. Песенното озвучаване бе на църковния хор при храм „Свети Дух“.
По време на богослужението с молитви отец Иван освети принесените за здраве и благополучие петохлебия, пити, вино и елей. Пред многото богомолци, дошли от целия град  на празника, в двора на църквата бе отслужен празничен водосвет, а след това присъстващите  бяха поръсени за здраве  със светена вода.
Архимандрит Висарион поздрави всички с празника и призова Божията  любов и Неговата велика милост и общението със Светия Дух да бъдат над всички тях и семействата им. Прозвуча песнопението „Многая лета“.
Раздаден бе благословен курбан.
Архиерейско наместничество – Смолян
Снимка: Презвитера Таня Шикова
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I