Заместник-областният управител Андриян Петров и директорът на Регионална библиотека „Николай Вранчев“-Смолян Светлана Хаджиева откриха изложба „Архитектурното богатство на Смолян“, посветена на 60-годишнината от обединението на Устово, Райково и Смолян в един град.
Петров поздрави колектива на библиотеката и гостите на събитието по случай празника, от свое име и от името на областния управител Недялко Славов. „Тези културни комплекси са строени за целите, които изпълняват до ден днешен – това са библиотеката, галерията, музея, театъра, планетариума, уникални по своята същност и предназначение.“, каза той във връзка с тематиката на изложбата, отбелязвайки че тези сгради в голяма степен определят облика на областния център и ние сме задължени да ги поддържаме и съхраним за идните поколения. Заместник-областният управител обърна внимание, че строителството има дълбоки традиции в Родопите от векове и доказателство за това е сътвореното от родопските майстори, не само в региона и страната, но и по Беломорието и цяла Европа. „И това е още един повод да се гордеем, като българи и родопчани! Към обединение трябва да се стремим непрекъснато. Пандемията с COVID-19, която все още не сме преодолели, ни показа, че сме силни само тогава, когато се ръководим от обща мисъл и усилията ни са насочени в една посока“, посочи Петров.
В изложбата, посветена на архитектурното богатство на града ни, сме отделили място както на възрожденските родопски къщи и църкви, които имат своите представители и в трите квартали на града, така и на по-новото и най-новото строителство. Експозицията включва книги, статии, снимки и картички, които онагледяват богатото архитектурно минало и настояще на нашия град, бе посочено при откриването.
Директорът на Регионална библиотека „Николай Вранчев“-Смолян Светлана Хаджиева каза, че по време на извънредното положение не е имало забавяне при изплащането на трудовите възнаграждения за персонала, не са съкращавани хора и не се планират съкращения. По време на извънредното положение библиотеката е работила при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Във връзка със стартиране на летните занимания с деца от 22 юни, Хаджиева увери, че е направена необходимата организация за гарантиране безопасността и здравето на децата и колектива.
По време на неформалния разговор, като основни проблеми за регионалната библиотека бяха изтъкнати необходимостта от ремонт и подновяване на съоръженията и техниката, необходими за съхраняването на библиотечния фонд, както и за развитието на библиотечното дело.
24smolian.com



Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I