Футболните мачове ще се играят без публика, затварят се нощните заведения и дискотеките. Това са новите мерки, които предстои да влязат в сила, обяви Валери Симеонов след коалиционния съвет на управляващите. 
Забранява се също така събирането на големи групи от хора. Ще бъдат санкционирани и служителите в търговските обекти, които обслужват клиенти без маски. Симеонов обясни, че някои от мерките се връщат заради нарастването на случаите на коронавирус у нас. Ще бъде засилен и контролът по изпълнение на мерките и по-специално дали се спазва дистанцията от 1,5 м между масите  в заведенията.
На видеоконферентна среща между министър-председателя Бойко Борисов, Националния оперативен щаб и областните управители, след обсъждане на актуалната обстановка с COVID-19, докладвана от здравния министър Кирил Ананиев, се взе решение да се върнат част от противоепидемичните мерки.
Областните управители докладваха на премиера Борисов, че в някои райони на страната няма регистрирани случаи на коронавирус, а в други – не се наблюдава увеличение на заразените. От доклада на областните управители стана ясно още, че заразата се разпространява предимно заради това, че не се спазват мерките, разпоредени от здравното министерство, за прилагане в закритите пространства.
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев докладва на премиера, че според всекидневния анализ отмяната на мерките, наложена с цел връщане към нормалния живот, не доведе до очакваните резултати. „Затова ще възстановим някои от мерките, които действаха допреди три седмици“, изтъкна в хода на срещата министър Ананиев.
Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на открито и закрито ще се провеждат без публика. Не се разрешават посещенията в дискотеки, пиано бар, нощен бар, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито. А на открито се допуска при заетост на местата до 50% от общия им капацитет при спазване на физическа дистанция от 1,5 м и другите изисквания. Не се разрешават също групови празненства с присъствие над 30 човека на открито и на закрито.
 „Практиката показва, че дисциплината не е най-силното ни качество и затова се налага да въведем тези мерки“, акцентира министър-председателят Борисов.
Премиерът даде разпореждания на областните управители чрез щабовете да продължат да следят капацитета на болниците и да предприемат нужните действия. „Така или иначе трябва да свикнем, че коронавирусът го има, че живеем с него, и ако се спазват дистанцията, маските, предпазните мерки, дезинфекцията, по-малко ще натоварим болничната система. Това е целта. Имате пълните права“, категоричен бе министър-председателят.
Новата заповед на министър Ананиев е в сила от 10 до 15 юли.

24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I