Ценителите на изобразителното изкуство в Смолян ще бъдат зарадвани с изложба от шедьоври на петимата пловдивски бохеми. Великолепни творби на Георги Божилов, Енчо Пиронков, Йоан Левиев, Христо Стефанов и Димитър Киров ще бъдат представени в Художествената галерия. Откриването на ретроспективната изложба е на 25 юли от 18 часа. Популярният живописец Петър Пиронков , който твори и в Смолян, е неин куратор. С него разговаряме за проекта му „Летни изложби в Смолян“ и идеята му, за да подреди тази уникална експозиция.

- Господин Пиронков, за трета поредна година организирате и представяте шедьоври на изобразителното изкуство. Разкажете повече за проекта Ви „Летни изложби в Смолян“ и за предстоящата изложба на Пловдивската бохема? 
- Благодаря на община Смолян и на директора на галерията Иван Пеев, че участва в моя проект „Летни изложби в Смолян“. Всяка година в последната седмица на юли представяме по една изложба на световно ниво. Тази година организирам представителна извадка на Пловдивската бохема от 60-те и 70-те  години в лицето на така наречена петорка – Георги Божилов, Енчо Пиронков, Йоан Левиев, Димитър Киров и Христо Стефанов. Целта на изложбата е да се покаже един цялостен поглед на участващите автори. В експозицията са включени произведения от 50-те години на миналия век до наши дни. Произведенията са на музейно ниво. Идеята ми е гражданите и посетителите да намерят един остров на духовността в Родопите.

- Представяте елитарно изкуство, каква е целта Ви?
- Чрез тези изложби на изтъкнати наши творци искаме да провокираме посещенията и консумацията на тази духовна енергия, която присъства в Художествената галерия в Смолян. Това е едно духовно богатство, което стои неизползваемо. С изминалите изложби доказахме, че изкуството в Родопите може да е на световно ниво и публиката има нужда от това духовно съзерцание, което преживява, посещавайки Художествената галерия.

- Колко творби ще бъдат представени на експозицията и какви сюжети разкриват? 
- Това е една артистична живопис, която е явление в българската духовност. Експозицията се състои от 40 живописни произведения, като някои са монументални. Тя е  селектирана от голям брой произведения и носи един световен вкус за това що е то духовност и живопис. Сюжетите засягат вечната тематика на човешкото същество. Духът взема превес над материята в тези творби. Човешкото същество, което  преживява и има нужда от духовна енергия.

- Разбрах, че и Вашият баща Енчо Пиронков ще бъде на откриването на изложбата. Подобни културни прояви с какво са полезни за хората, които преживяха изолация заради пандемията с коронавируса и всички виждаме, че животът става още по-труден?
- Тези творци са оставили дълбока следа в българската култура. Единствен жив е останал баща ми –Енчо Пиронков.
Искам да припомня, че тези творци са идвали на множество пленери в Родопите. Те са изградили вкуса на Смолян и ние им дължим в миг на изолация и отчаяние да покажем, че имаме дух. Тази изложба е едно духовно преживяване за Смолян и Родопите.
Входът е свободен. Освен Енчо Пиронков ще присъстват от УС на сдружението на колекционерите, творци , общественици и др. Използвам случая да поканя смолянчани и гостите на града да се запознаят, видят и  усетят света на артистичната бохемия в България. Експозицията ще може да се разгледа в Художествената галерия до края на месец септември т.г.
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I