Бойко Борисов няма да подава оставка. Правителството остава.
Пазете се и не проливайте кръв! И едните, и другите, не се замеряйте. И полицаите са хора! Протестирайте колкото искате, но пазете полицаите така, както те пазят вас.
С този призив се обърна премиерът Бойко Борисов към протестиращите в извънредно живо включване през фейсбук.
Какво каза още премиерът и лидер на партия ГЕРБ:
Виждам, че Радев не го боли, когато се пролива кръв на полицай, когато откроено се провокира. Тези полицаи имат семейства, деца, ние също. Всички страдат. Използването на езика на омразата няма да доведе до нищо добро за държавата, предупреди премиерът.
Много пъти в нашата история се е случвало - когато запалиха Партийния дом, понеже чуваме сега, че за това се готвят след малко, нека си спомнят следващите 12 г. по доклада на Световната банка, Унгария, всички вървяха нагоре, а за България 12 г. застой, блато.
Предстоят ужасни месеци и дни - заради короната, заради финансите, спад с близо 10% на БВП, доходите ще намалеят. И тогава, който и да управлява, ще трябва да търси голям обществен консенсус, заяви премиерът. И се зачуди, с какво управляващите са подразнили вчера. Освен, че сложихме България там, където й е мястото - сред най-развитите, най-белите държави в ЕС. Изсветлихме финансите и банковата система така, както са мечтали поколения десни, допълни той.
А какво се случи - изведнъж страхотно напрежение, появи се Христо Иванов. Казах му, че нашите представители - както каза Радев, отговарям за ДАНС и МВР, и днес свикваха комисията и ние казахме нашето мнение. Освен това се оказа, че те се прегръщат и се целуват, а до обяд ми се струваше, че ще възникне страхотно етническо напрежение. Нещо много добре организирано, за да прерасне след това в още по-голям митинг, видимо добре платен, коментира премиерът. И разказа, че някои агитки ги познава добре.
Има много хора, които протестират - или ни харесват, или са недоволни, но това е демокрацията. Една партия я харесват 20-30%. Така е устроен демократичният мир, че след избори се правят или самостоятелно управление, или коалиция, или ако не може се отива на нови избори, коментира Борисов. 
Тези, които са се наредили до президента Радев, те бяха управляващи. Мая Манолова предложи Пеевски, Румен Петков беше вътрешен министър, Христо Иванов беше министър. И какво се получи днес - огромен успех за Христо Иванов и "Да, България", за Карадайъ и ДПС. И накрая в хор и двамата "гушнаха се", "прегърнаха се" и казаха, че е лош кметът на Бургас, лоша е полицията, лош е ГЕРБ.
Това ли е вашата задкулисна коалиция? Това, че ние проявяваме уважение към всяка партия и сме го уважили, когато са направи нещо добро за държавата си.
Вчера с прискърбие гледах митинг за подкрепа на държавния глава и на премиера, вместо да сме заедно и да се прегърнем за общата цел. Защото съм убеден, че юли и мониторингът върху България ще падне…
Какво искат - да строшат Министерския съвет ли, държавна собственост? Да го строшат, щом искат, това е демокрацията. Да отидат да строшат и "Тракия", "Марица", "Европа", "Хемус", метрото. Ние само градим. Направили сме повече магистрали от всички, двойно повече от Тодор Живков. ГЕРБ е изградил колкото всички премиери досега заедно.
За това ли да дадем оставка? Че вкарахме държавата в Еврозоната, доходите растат, строи се всичко, продължи той. С пандемията се справихме най-добре от всички в Европа, докато не започнаха да торпилират мерките, и то пак целенасочено, една по една мерките. Същите тези хора с щедрото финансиране на Божков.
Много моля тези, които не ни обичат, да са на протест, нека си го изразяват. Но работодателските организации, синдикатите, да си направят и те бърза преоценка - какво всички искат да се случи в страната. Толкова много сме направили, толкова усилия сме положили, нищо не задържа в управлението, освен отговорността за това, че ще счупят държавата. Тези не могат да управляват, доказали са го - за всяко тяхно влизане в управлението, затварят еврофондовете. Как като ГЕРБ дойде на власт, всички фондове работят, а като дойде БСП - се спира.
Премиерът призова протестиращите да не замерят полицаите, защото имало вече пет ранени полицаи:
Моля ви, протестирайте колкото си искате, но пазете полицаите, за да ви пазят и те вас.
Аз няма като Радев да призова тези, които са гласували - стотици хиляди за ГЕРБ, да правят същото като неговите симпатизанти. Няма да призова и агитки да излизат и да се държат по този начин.
Аз съм демократ - има си демократични начини, за да сваляш едно управление. Това става през избори. Да влизаш със служебно правителство през задния вход, за да се саморазправяш, е недемократично. Не, че ме е страх! Напротив. Страх ме е от това, което става с полицаите. Тези момчета и момичета, които са там, те не са виновни, те са на една заплата.
Който си обича държавата, не иска да я чупи и ще направи всичко възможно да я направи така, че да събира хората!

24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I