за проведена встъпителна пресконференция по проект № BG16M1OP002-5.002-0021 „Разработване на общинска програма за подобряване качеството на атмосферния въздух на Община Смолян“

Пресконференция по проект по проект № BG16M1OP002-5.002-0021 „Разработване на общинска програма за подобряване качеството на атмосферния въздух на Община Смолян“ се проведе на 07 юли 2020 г.. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда” 2014–2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд и е на стойност  287 444,80 лв., от които 244 328,08 лв. са европейско финансиране чрез КФ и 43 116,72лв. - национално съфинансиране. Зам-кметът инж. Мариана Цекова откри пресконференцията, а ръководителят на проекта инж. Хамди Моллов представи целите, планираните дейности и очакваните  резултати в рамките на изпълнението на проекта. Инж. Цекова посочи, че Община Смолян е била винаги пилотна в разработването на такива програми. Целта на проекта е разработването на общинска програма съгласно чл.27 от Закона за чистотата на атмосферния въздух. Всяка община със завишени ФПЧ би следвало да разработи такава програма. В момента Община Смолян изпълнява такава за периода 2015-2020 г. и сега се разработва нова за периода до 2025 г.. Дейностите по проекта са подготовка на проектното предложение, което е извършено и на тази база е кандидатствано за финансиране. Извършена е и подготовка на документацията за възлагането на обществена поръчка като вече има избран изпълнител. Сред останалите дейности са разработване на общинската програма, провеждането на процедури по екологични оценки и съвместимост на планови програми, организация и управление на проекта и мерки за информация и комуникация, обясни инж. Моллов. Основна дейност по проекта е разработването на програмата за периода на времевия обхват от 2021 г. до 2025 г. Ще се извърши оценка на съществуващото замърсяване на атмосферния въздух, като ще бъде направен анализ на измерени концентрации на ФПЧ, ще бъдат оценени използваните методи до моменти. В основната дейност е включено проучване и извършване на анализ относно произхода на замърсителя, основни източници, общо количество на тези източници, причинител на замърсяването, нивата на емисиите и др., подчерта инж. Моллов.

Този документ е създаден в рамките на ДБФП № BG16M1OP002-5.002-0021-C01, проект № BG16M1OP0025.002-0021 „Разработване на общинска програма за подобряване качеството на атмосферния въздух на Община Смолян“ процедура № BG16M1OP002-5.002 „Разработване/Актуализация на общинските програми за качеството на атмосферния въздух“ по приоритетна ос 5 „Подобряване качеството на атмосферния въздух“, финансиран от Оперативна програма „Околна среда“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.
24smolian.com
Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I