„Давай оборота!“. Това прозвучава от устата на начинаещ обирджия в хранителен магазин в Кърджали. Опитът за грабеж в светлата част на денонощието в един от най-обортните магазини в най-големия квартал в областен родопски град.
Младият мъж нахлува в обекта, чупи стъклена бутилка и… И насочва назъбеното острие към гърлото на продавачката. „Дай ми оборота!“, прогърмява гласът на пишман крадеца. Полицейският патрул обаче стига навреме и младежът бива арестуван.
„Момчето бе години наред в чужбина. Не знаем какво му прещракало, за да направи това. Влезе вътре и превъртя“, коментират свидетели на екшъна.
Момче от квартала, израснало пред очите на хората, които решава да обере.

***
Родопите са най-тихото място. Най-спокойното. От десетилетия. Това сочат ежегодните обзори на Областните дирекции на МВР.
Стават и тежки престъпления. Но на битова основа. Няма уж проституция, няма активно наркоразпространение. Има консуматори на подобни услуги.
Има и внос на престъпления. Дали от гастрольори, дали от гурбетчии, завърнали се с новите заучени порядки.
Въпрос на вкус.

***

Маскирани лица нахлуват в жилище в малък родопски град и грабят. Влизат докато собствениците спят. Връзват ги и ги заключват в една от стаите. Тарашат наред. Кошмарът продължава часове.
Накрая си тръгват с няколко стотин лева и дебитна карта на близо 90-годишна старица.
Областта бива затворена. Но до момента извършителите на наглото деяние не са открити.

Ало, ало

Телефонните измамници отбелязаха урожай от наивни родопчани през последните години. Въпреки предупрежденията, въпреки всички кампании.
Всичко е в покой към момента.

Дрога

Бум на дрогирани водачи. Не че е било по-различно преди. Просто от няколко години наркотестовете са на въоръжение. И се изследва яко. Нещо като коронавируса. Повече проби-повече заразени.
Голяма част от задържаните с опиати водачи обаче са били зад граница. Въпрос на навик.
Там минава, тук-не.

„I`m payed my tax, what`s the problem?”.

След тези думи следва изваждане на пакет канабис от джоба при полицейска проверка. Няма задържане въпреки притежаваната дрога. Но тук не става въпрос за даване на рушвет с цел „затворете си очите”. Просто рутина и закони, които се спазват.
Не, това не се случва в България, а в Дания. Човекът, който пита служителите на реда какъв е проблемът при положение, че си плаща данъците, обаче е българин. 29-годишно момче, което от години работи в скандинавската държава. Върти волана на автомобил по 8 часа на ден. Доставя храна по домовете. Знае почти целия Копенхаген наизуст. Вади по 10 000 крони на месец или 2 500 български лева. Не обича да почива, обича да работи и да вади пари. Когато обаче е свободен, разпуска с приятели. Не пие алкохол, но пък пуши трева. Леката дрога е легализирана в датската столица. Набавя си я в единствения квартал, където това е позволено-„Кристияния”. Грам марихуана върви по 10 български лева. По-евтино отколкото е в България. Притежанието му в Родината обаче означава условна присъда и глоба в най-лекия случай. За Дания това не е проблем.

Правиш секс с касова бележка

„В чужбина дори правенето на секс се таксува от държавата. Проститутките имат касови апарати, а преди удоволствието вече си се снабдил с бон. Толкова и толкова, за тази услуга, за това време. Ти плащаш за кефа, момичето взема своето, държавата получава част от парите. Всичко е ясно и регламентирано. Само тук е някаква диващина-по коли, поляни, бардаци с окъсани чаршафи. Ненормална работа. Този бизнес ще го има винаги, но защо държавата не печели? Защо няма регламент за всичко? Толкова ли е трудно, нека да взаимстват от държавите, които отдавна вече печелят от това”, смята 29-годишният родопчанин. Опитът му е натрупан в Англия, Дания и Германия. Твърди, че пуши марихуана от 15 години. Това обаче не е проблем за него. Нито за властите в скандинавската държава, където в момента живее. Проблем е само у дома.
У дома обаче се сдобива с присъда, заради канабис. В опит да свие цигара.
Лоши порядки от „хубавата“ чужбина.

Изстрели

„Така е на Запад“. Озвучаване като във филм. Но в родопски град. С тези думи завърнал се от Германия подава преправен газов пистолет на тийнейджър, с който хлапето да си реши проблемите. Следват няколко изстрела. Един убит и един в затвора.
Младежът застрелва мъж, от когото семейството му се страхува. С оръжие, дадено му от помислил се за каубой негов роднина, върнал се от гурбет.
Убийство посред бял ден, на обществено място, с хиляди минувачи. Като в „Кръстникът“. Само дето имаше сълзи в съдебната зала по-късно.

Скандал и нож

Завърнал се гастарбайтер се скарва с роднина. Семеен спор. Завършил със смърт. Млад мъж грабва нож и убива свой близък. Бавно. Прерязва му артерията. Следва загуба на кръв.
„По филмите ги гледат тези неща“, коментира трагедията комшия в малкото село. „Не, животът ги превърна в такива“, контрира го съседка.
Всички живеят на една и съща улица. Очукана, приличаща по-скоро на сокак.
Завърналият се и битието.
24smolian.com/„Родопи voice
На снимките:
-„I`m payed my tax..“
-От Европата на село. Избираш си пътя


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I