Ако отново ще има пик на COVID-19 у нас, то той ще е през октомври месец. Това заяви по БНТ проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.
"Ако има пик ще е през есента. Ще започнат да се увеличават случаите със застудяването и с началото на учебната година и вероятно коронавирусът ще върви паралелно с другите зимни вирусни инфекции", посочи професорът.
Тодор Кантарджиев обяви, че 70-80% от случаите на заболели с COVID-19 у нас са без симптоми, 10-15 на сто са с леки, като при тях болестта минава за една-две седмици.
"Но трябва да се търси медицинска помощ. Защо? Защото ти може да си много леко или безсимптомно, но може така хубаво да заразиш възрастната си майка или баба, че да стане лошо", предупреди той.
Кантарджиев отново настоя българинът да се научи да спазва мерките, които са му препоръчани. Най-вече той открои задължителните маски в магазините за хранителни стоки, както и пазаруването с колички, а не с кошници, защото така ще има по-голямо отстояние между хората. "Сега ни питат: Защо толкова много изследвате? Това го правим, не за да плашим хората, а изследваме, за да се разбере кой отделя вируса и да търсим неговите контактни лица, защото мерките се взимат тогава, когато знаеш кой е болния", настоя той.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I