„По повод предложението за свикване на Велико народно събрание, предстоят преговори за събирането на подписи. Вторник започват, с всички парламентарно представени групи, които са заявили желание да разговарят с парламентарната група на ГЕРБ. Що се отнася до протестите, ние винаги сме чували хората, когато протестират, стига да не пречат на другите граждани, защото всички имат права, но аз виждам, че младите хора изчезнаха от този протест“, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по повод случващото се в страната. Това, тя направи от Златоград, край границата с Гърция, където присъства на откриването на паметник на Момчил войвода.
На церемонията по откриването на монумента бе отслужен водосвет от архимандрит Висарион. Събитието е част от културния календар на община Златоград за 2020 година, посветено на „Годината на Момчил юнак“. Свързано е с отбелязването на 675 години от гибелта на Момчил войвода, останал в историята като неустрашим и свободолюбив пазител на българската земя, осмелил да се опълчи на ранното османско нашествие на Балканите. Именно поради тази причина го наричат още „Родопският цар“ и закрилник на хората от планината.
„Да се помни от поколенията, че години назад е имало владетел, който олицетворява обединението. Откриването на паметника му се случва точно в този момент, в който сме свидетели на разделяне на обществото. Смятам, че имаме нужда от примери като Момчил“, каза в словото си Мирослав Янчев, кмет на Златоград.
„Днес, почитаме една знакова историческа личност, един епически герой - владетелят на Родопите! Ние го правим не само на думи, но и с този прекрасен паметник“, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.
За историците, мястото на откриването на паметника не е случайно.
„Тук, именно на това място, на което стоим, са минали неговите героични войници. А първият град, който завоюва и става негова столица е Ксанти“, разказа археологът Николай Овчаров.
Как премина церемонията по откриването на паметника и какво казаха официалните лица, вижте във видеото:

24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I