Цените паднаха, персонал няма, плажовете пълни

Гърция почти си провали туристическия сезон, а нашенци спасяват този по Черноморието. От едната страна затворени граници, от другата-вирус или не, българинът не може да пропусне лятната си почивка. За повечето единствената през годината. Напълниха се хотели, заведения, плажове… Въпреки  прогнозите и опасенията, че сезонът у нас ще бъде провал, картината по родните курорти, или поне по някои от най-посещаваните градчета, показва друго. С една разлика - навсякъде се чува предимно  българска реч.

„Черно море, много е добре“

Или както се пее в една емблематична песен от близкото минало - „Черно море“ на Тодор Колев. Тазгодишната картина ни връща назад във времето, когато българи отблизо и далеч окупираха Черноморието. Разликата е в няколко редици хотели и автопарк, който вместо от автомобили от източния блок е претъпкан със западни марки. Регистрации от всяка област на страната.
Да, родопчани, предпочитали в последните години след отварянето на ГКПП „Маказа“ Гърция, този път не успяха да се изтегнат край Беломорието. Множеството мерки, свързани с пандемията, не им оставиха голям избор.

Цените

Цените са сравнително добри, дори учудващо поносими. Нещо повече, конкурентни на някои от закусвалните в родопските градчета. В заведенията по плажовете можеш да си купиш бира за 3 лв., да хапнеш таратор за 2.50 лв. и мусака за 4.50 – 5 лв. Или основно плюс супа излиза между 7-8 лв. Дюнерът на крак пък е 5 лева.

Сезонът ги изненада

Що се отнася до обслужването, май много от собствениците не са предвидили сериозния поток от туристи. Някои от заведенията предварително са отписали сезона и са спуснали кепенците. Така е и с някои хотели. Други, са решили да се пробват, но броят на туристите май ги е изненадал. Веднага се вижда, че на места персоналът е по-малко от необходимото, но пък маси да искаш… Основният проблем-изключително бавното обслужване. Нашенци твърдят, че има случаи, в които чакат около 30, та дори и 40 минути за вземане на поръчка. Това се случва предимно вечер, когато ресторантите са пълни. А малкият брой сервитьори летят като пчелички от маса на маса и пак не успяват да обслужат навреме и качествено клиентите. 

Плажовете - фул!

Тази година цените на шезлонг и чадър са осезаемо по-ниски. На различните плажове те варират между 1 и 5 лв. В Приморско, например, за чадър се плаща 3.50 лева, за шезлонг още толкова, в Черноморец пък цената е 4 лв. А хора си има, и на платените, и на свободните зони. Вторите, определено са доста повече от първите. Изобилие от разноцветни чадъри запълват всяко свободно местенце пясъчна ивица…
Мария Калоянова, 24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I