Проф. Златогор Минчев изрази своята благодарност към областния управител Недялко Славов, заместник областния управител Андриян Петров и целия екип на Областна администрация в Смолян за дългогодишното добро партньорство и оказаното съдействие при провеждане на Осемнадесетата лятна изследователска школа по математика и информатика на Ученическия институт по математика и информатика (УчИМИ). Събитието беше официално открито от заместник-областния управител Андриян Петров и ръководителя на УчИМИ проф.дмн Емил Колев, и се проведе през лятото на 2018 година за първи път в к.к. Пампорово. Някои от най-впечатляващите организирани експерименти по време на форума за проверка с млади изследователи от HSSI '2018 на бъдещото цифрово общество 5.0 са поместени в новата книга „Бъдеща устойчивост на цифровото общество в епохата на информацията“ към 2033 година. Идеята за изданието е на проф. Златогор Минчев – ръководител секция „Информационни технологии в сигурността“ в Института по информационни и комуникационни технологии към БАН и директор на Съвместния център за обучение, симулации и анализ  към секция „Информационни технологии в сигурността“.
Ученическият институт по математика и информатика (УчИМИ) е учреден през 2000 г. и оттогава подкрепя ученици с изявени интереси в областта на математиката, информатиката и информационните технологии, като ги подпомага в първите им стъпки в науката. Лятната изследователска школа съчетава най-добрите практики от водещи програми за изследователска работа на ученици от средното училище, като RSI  (престижна международна школа, която се провежда в MIT), с уникални възможности на една динамична среда за обучение.
 В школата се включват международни участници от България, Германия, Индия, Нова Зеландия, Обединено кралство и др., които работят самостоятелно или в съавторство с друг участник върху индивидуален проект по конкретна тема. В процеса на работата си те са подпомагани и насочвани от ментори – учени от БАН и университети в страната, млади учени, бивши възпитаници на УчИМИ, които вече са студенти в престижни университети, както и представители на IT индустрията. 
24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I