„Има тенденции към повишаващ се интерес към професионалните гимназии и засилен интерес от страна на бизнеса към професионалното обучение. Броят на децата, които напускат областта, за да учат в други градове през тази година, е доста по-малък в сравнение с предходни години – 29 тази година при 105 деца, напуснали през миналата“. Това отчете областният управител Недялко Савов преди старта на учебната година.
„Разширяваме мрежата от училища и общини, в които ще се обучават ученици през Академия Телерик“, каза Славов, отбелязвайки, че и занапред ще се търсят всякакви възможности за обогатяване на извънкласните форми на обучение.
Неблагоприятните демографските процеси водят до по-малък брой ученици. През тази година учениците, които ще се обучават в общо 58 училища на територията на област Смолян, са 9 119, а 48-те детски градини ще се посещават от 2893 деца. Поради липса на ученици се налага закриването на 3 училища и една детска градина в областта.
„Образованието е една от сферите, в които най-осезаемо ще трябва да се научим да живеем заедно с COVID-19, като същевременно търсим баланса между запазване здравето на учителите и учениците и доброто качество на образователния процес“, отбеляза областният управител Недялко Славов.
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I