„Ако не искате да чуете мен, то чуйте вашите избиратели, които в момента са отвън. Не гласувайте никакво друго правителство в това Народно събрание. Не е редно да гласувате и промени в закона. Ако претендираме, че сме демократична държава не може да решаваме политически въпроси с полицейски методи и да рискуваме да има ескалация на напрежението. Когато доверието е отрицателно загубено, е ясно какво трябва да стане“.
Това обяви президентът Румен Радев от трибуната на Народното събрание в речта си на старта на новия политически сезон. Депутатите от ГЕРБ и Обединени патриоти напуснаха демонстративно залата по време на изказването на държавния глава.
„Не съм във възторг, че съм в Народното събрание в тази обстановка, но както мен, така и вас, българските граждани са ни избрали, за да ги представляваме. Бягството няма да ви спаси от народа. Истинският парламент е отвън", коментира действието на напускащите депутати Радев. „Искам да ви поздравя с новата зала и пожелавам в нея да е взимат мъдри решения. Обръщам се към вас, народните представители, защото в дълбоката морална и институционална криза, в растящата дистанция между граждани и управляващи именно Народното събрание е институцията, която следва да прояви отговорност в решенията си за гражданския мир и бъдещето на България", каза той. "Преди година речта ми беше пренебрегната, а управляващите разчитаха на апатията на гражданите. Днес  улиците са пълни с възмутени хора, които ги е грижа за бъдещето на България", добави Радев.  "Има и нещо по-разочароващо от загубата на доверие - това е загубата на достойнство. Парламентът се превърна в изразител на волята на министър-председателя. Никой в тази зала дори не зададе въпрос след доклада на главния прокурор", каза Радев.
"Очаквам от българския парламент вече да не влиза в ролята на обслужващ персонал на премиера, да не скверни парламентаризма с неграмотно упражнение за нова Конституция. Това само удължава агонията и подклажда гнева на хората. Не липсата на нова Конституция и ВНС изкараха хората на улицата, а липсата на морал и ширещата се корупция", каза Радев.
По думите му оставките на правителството и главния прокурор са неизбежни: "Хората излязоха от хипнозата и искат да имат нормално управление. Когато тези оставки станат факт аз призовавам да предотвратите всякакви опити на статуквото да измами очакванията на гражданите и да се бетонира зад експертен кабинет, който ще бъде марионетка на сегашната власт. Оставката е единственият начин това Народно събрание да излезе с достойнство от тази ситуация", обяви Радев. 
Снимки: БГНЕС
24smolian.com




Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I