"Аз съм инфекционист, имам над 30 години опит и затова си позволявам да казвам как стоят нещата. Нека всяка жаба да си знае гьола.
Българският лекарски съюз (БЛС) излезе с позиция в която осъжда поведението на "някои" колеги лекари. В позицията си те не споменават моето име, но цитират мои изказвания. Всичко, което съм казал, съм го казал въз основа на професионалните си знания и опит. Аз съм инфекционист, имам диплома по инфекциозни заболявания и по педиатрия, председател съм на една от комисиите, които дават специалност по инфекциозни болести, имам над 30 години опит и затова си позволявам да казвам как стоят нещата. Ако бях хирург, да тогава може би някой би могъл да каже, - „този пък какво разбира“. Затова, с цялото ми уважение към БЛС, нека всяка жаба да си знае гьола. Ако някой се разболее от инфекциозна болест, ще извикат инфекционист, не коремен хирург, епидемиолог или микробиолог.
В началото на пандемията, когато се наложиха всички мерки, беше за да не се препълнят болниците, така казваха. Сега, когато цяло лято хората бяха на море, по плажове, на протести и т.н., какво стана, препълниха ли се болниците? Позицията на Българския лекарски съюз се появява сега, защото с идването на есента ще се увеличат всички респираторни заболявания. Сега виждам, че се възобновяват брифингите на Националния оперативен щаб (НОЩ), не разбирам защо се прави това, защо е необходимо? В интензивно отделение има 30 човека. През последните месеци отчитаме положителни приблизително между 4 и 6 процента от направени тестове, но никой не казва колко от тези тестове са контролни и потвърждават за втори или трети път вирусът при пациент. Ако отнесем данни на национално ниво, може да се каже, че приблизително толкова е процентът на заразените в страната и какво това? Някой брои ли по същия начин колко хора са се заразили с вируса на хепатит Б. От друга страна починалите, тези няколко човека, които ги съобщават всеки ден, те са част от общата популация и общата смъртност за страната. Никой не знае обаче, колко от обявените починали са починали заради коронавирусната инфекция и колко са починали заради другите им заболявания, но са били положителни и за нея.
Ако вземем например мононуклеозата, до 35-годишна възраст почти няма човек, който да не е срещал Епщайн-Бар вируса. Значи, ако изследваме всички починали в страната над 95% ще са положителни за антитела и какво от това? Има връзка между позицията на Българския лекарски съюз и възобновяването на брифингите на Националният оперативен щаб, разбира се. Аз съм специалист по инфекциозни заболявания, тази специалност не ми е дадена от БЛС, а аз съм част от БЛС като такъв лекар. За какво изобщо говорим тогава? С цялото ми уважение към БЛС но….Инфекциозните заболявания са от моята компетенция, затова коментирам, не за да правя напук на някой. Според мен позицията на БЛС не е професионална, а политическа и проправителствена. Прави се опит всичко да започне отначало".
Доцент Атанас Мангъров - началник на детско отделение на Инфекциозна болница в София

24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I