834 са установените случаи на коронавирус от началото на извънредното положение , а за последната седмица са 62. Смъртните случаи досега са 48, а излекуваните-682.

Тези данни бяха обявени на традиционния брифинг на Областния щаб за борба с Ковид-19.

Активните заразени към момента са 114. От тях 72  са на домашно лечение и 42 са хоспитализираните. 21 от тях са в Смолянската болница, двама са в Интензивното отделение.

Смолянска област попада в оранжевата зона с високо ниво на заболеваемост.

През изминалата седмица има регистрирани най-много заразени с Ковид-19 – 42, от началото на извънредното положение.

Смъртността за 14 дни е 9,6 % на 100 хиляди, която е по-висока и от тази в страната, където по 14-дневния показател е 1,83 % на 100 хиляди души. Причините са късно постъпване в лечебните заведения,  по-високата възраст на заразените, както и придружаващите ги заболявания. Освен това много от заразените крият и не съобщават кръга на контактните с тях, обяви шефът на Здравната инспекция д-р Мими Кубатева.  

В Смолянска община са най-много заразените. От началото на извънредното положение през март досега установените случаи на коронавирус са 311, през последната седмица новооткритите са 19. От тях 9 са на домашно лечение и  9 в болница. Активните случаи в момента са 26, излекуваните от началото на извънредното положение досега са 254, починалите са 22, от тях двама са починали през последната седмица.

Заразеният медицински персонал е 10 човека в областта, от тях двама лекари от Смолян и Девин, 1 фелдшер, 4 медицински сестри и друг медицински персонал.

Направените писиар тестове през седмицата са 186, а бързите тестове -68, отбеляза още д-р Кубатева.

24smolian.com

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I