„Не си свободен… Имаш разум и това ще ти изяде главата. Разумът е бакалин, води тефтери, пише — толкова дадох, толкова взех, това е печалбата, това е загубата. Той е, видиш ли, добро стопанче, не залага всичко, запазва винаги нещо в резерва. Не къса той връвта, не! Но ако не скъсаш връвта, кажи ми, какъв вкус има животът?“.
Този цитат казва почти всичко. Турен в устата на Алексис Зорбас от големия Никос Казандзакис. Зорба гъркът обяснява какво значи свобода, що е сърце, какво е разум. Какви са малките неща, на които трябва да се отдаде значение. Като чаша вино, печени кестени, шумът на морето…
Тази тема е вечна. Тя датира от зората на човечеството. От избора на ябълка и пътя на изток от Рая, та до маските при коронавирус.
Свободата, която е илюзорна в „развитите общества“. При които животът е назаем. Които гледат с неприязън (или изобщо не го правят) към полуголите остатъци от племена, живеещи по други канони. Без банки и кредити, без автомобили, но и без маски. Елементарните необходимости. Защото и те ядат, и те сер*т. Но без условностите и правилата на самопровъзгласилите се за върховни полубожества на Новия свят.

Като заговорихме за маски

Маскирани певци, маскирано общество. Криещо се от самото себе си, от ужаса на цифрите и процентите. Много мнения по темата бяха удобно пренебрегнати. Предпазните средства за носа и устата лишават дробовете от въздух и повече вредят отколкото да помагат. Но пък изпищялото общество наклони везните дори децата в школата да се маскират. В някои училища след първия звънец трябваше да прозвучи „Another brick in the wall“. Учениците изглеждаха досущ като в клипа към песента на „Пинк Флойд“. Под строй и на конвейер, програмирани от уплахата на едно общество, неуспяло да скъса с „въжето на страховете“, за да се почувства поне за миг свободно.
И малко по-подир…

Връщат на екран „Яко да измрат“

И за да е още по-голяма драмата, пък и част от полит стратегията „Някакви викат, не им обръщаме внимание“, на екран се завръща втори сезон на Щаба. НОЩ започва с брифингите, рече премиерът. Пагони в новата версия на „Яко да измрат“. Поредните епизоди вероятно ще са по-софт, но знае ли се. В тази държава всичко е възможно. Особено, когато се гони далеч по-различен ефект.
Идва времето на традиционните вируси и, за да стане кашата пълна с „Короната“, ще има траурни физиономии по ТВ-то. Ще убеждават колко е драматично всичко, но пък как сме в Топ 4 по елиминация на Ковид-19. Някои му викат К-19, но не бъркайте първата съветска атомна подводница с някакъв вид вирус. Онези го правят, но „мазнинките“ ги принуждават да са прости в общото ниво.
Както и да е.
Очаквайте нова порция стрес. Целта е друга, разбира се, но за това друг път.

Малко сметки

Над 35 000 000 лева са платили нашенци за PСR тестове в последните три месеца. Поне това сочи простата аритметика след изказване на здравния министър Костадин Ангелов.
За последното тримесечие в страната са изследвани 370 000 проби за коронавирус, като над 16 000 са били заплатени от Здравната каса, посочи министър Ангелов. Цената на теста, която заплаща НЗОК, е 60 лева. Когато той се направи по желание обаче, лабораториите вземат между 90 и 130 лева.
Сега, за който не е разбрал. Остатъкът от 354 000 теста не е платен от въздуха, нито е бил безплатен. Демек, са усвоени едни 35,4 млн. лева.
Не се чудете защо се правят по толкова теста ежедневно. Защо бяха насадени страховете.
Колко хиляди хора бяха под „домашен арест“ без да са били тествани? Здрави и прави хора, които можели да „заразят“ други здрави и прави хора. Само защото се върнали от чужбина или имали роднина положителен.
Що не ги тестваха? Ами нямаше. Сега бол ПСР-и и маски. Пара да има само.
Това не е нищо. Да видите, когато надпреварата с васкините приключи. Само Световната здравна организация да продължи да „рекламира“ втори-трети и пети вълни. Впрочем, това започна след като Тръмп се закани да им секне субсидията от 400 000 000 долара годишно.
Нейсе, не ги даваме ние.

Скъсайте въжето

„Шефе, харесвам те прекалено много, че да не ти го кажа. Имаш всичко, само немаш лудост. Човек има нужда от малко лудост или никога няма да може да скъса въжето и да се освободи“.
Пак философия от Алексис Зорбас.
И още от Никос Казандзакис-„единственият начин човек да спаси себе си е, когато се бори да спаси другите“.
Скъсайте въжето, оставете сърцето да реши, калкулациите са ясни…
Жельо МИХОВ, 24smolian.com
На снимките:
-Незабравимият Антъни Куин в ролята на Зорба гъркът
-Клипът на „Пинк Флойд“  и реалността
-Ще има да ни показват пак графики…

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I