Хелоуин подрани тази година. Не, че се вълнуваме особено от езическите западни традиции, но заради шоуто на децата. Из нашенско стартира на 22 октомври - всички тръгахме маскирани по улиците. Да вдишваме с пълни гърди всички фини прахови частици, които ще се полепят по навлажнената маска още след първите десет минути. Немаскираните да му мислят - глоби от по 300 лева на калпак.

В същото време спасението отново иде в механата. В кръчми, барове, ресторанти сваляш маската. На улицата не може, но в напивницата е позволено.

Децата в школата трябва да носят маски в дворовете. При 20 на сто заразени, затваряли училището. Заразени няма, но има хиляди в момента под карантина. Здрави и жизнени деца, които не могат да си подадат носовете навън. Редно е министри, дори тези с ботоксови физиономии, да тръгнат от дом на дом и лично да обяснят на здраво и право дете защо не трябва да излезе навън, защо е тази мярка за неотклонение „задържане под стража“, която им се налага насилствено, без причина. Редно е да се обясни и на родителите, лице в лице, защо трябва да се превръщат в учители по време на т.нар. глупост „дистанционно обучение“.

През това време кръчмите остават безмаскен оазис. А там идват и идеи, обществено значими и под влияние на алкохол.

 

*

 

Японски изследователи са провели уникален експеримент, който показва, че маските могат да предложат защита от частици на коронавируса, пренасяни по въздуха, но дори професионалните защитни покрития не премахват изцяло риска от заразяване, съобщават Ройтерс и ТАСС.

Учени от Токийския университет са конструирали обезопасена камера с глави на манекени, обърнати една към друга и поставени на разстояние 50 сантиметра.

Едната глава, снабдена с пулверизатор, симулира кашляне и изхвърля действителни коронавирусни частици. Другата имитира естественото дишане и е снабдена с камера за събиране на вируси, проникващи през дихателните пътища.

Памучна маска намалява поглъщането на вируси от главата на приемника с до 40 процента в сравнение с липсата на маска. Маска N95, използвана от медицински специалисти, блокира до 90 процента. Въпреки това, дори когато професионалната маска е прикрепен към лицето с лепенка, някои вирусни частици успяват да се "прокраднат".

Когато са прикрепени към кашлящата глава, памучните и хирургическите маски блокират над 50 процента от вирусното предаване.

Поставянето на хирургически маски и на двата манекена намалява броя на вирусите, попадащи в тялото с 80 процента, но не премахва напълно заплахата от инфекция.

"Наблюдава се синергичен ефект, когато и приемникът на вируси, и разпространителят на вируси носят маски", отбелязват изследователите.

24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Трябва им пиян, тъп, необразован електорат, че да ги търпи

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I