При продължително нарастване на инфектираните с коронавирус е възможно да бъдат въведени нови мерки, съобщи в интервю за „Хоризонт“ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Разбира се, някакви допълнителни ограничения, ако продължава този темп на нарастване, трябва да се обсъдят и да бъдат въвеждани, но веднага искам да успокоя, че те в никакъв случай няма да бъдат по модела на пролетта с блокиране на големи селища“.

Какво вече 24smolian.com писа, 436 са потвърдените нови случаи за изминалото денонощие при направени 5 431 PCR теста. Това е най-високият брой за денонощие от началото на пандемията. 8 души са починали, 131 са излекуваните, в болница остават общо 971 пациенти, като 57 са в интензивни отделения. 

Според главния държавен здравен инспектор високият брой новозаразени се дължи основно на вълната, която тръгна в Европа преди около 3 седмици.

„Очевидно става въпрос за очакваната есенна, втора вълна. Друг е въпросът колко бързо ще се развие тя, колко ще бъде интензивна, така че да не допуснем здравната система да бъде до такава степен натоварена, че да не може да отговаря на търсенето на медицинска помощ“.

Относно големия брой хоспитализирани пациенти доцент Кунчев каза, че в момента няма опасност за здравната система, тъй като на този етап са заети около 10-12% от определените за COVID-19 легла.

24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I