Област Смолян е на девето  място в страната по брой установени случаи на Ковид-19 на глава от населението. Това обяви областният управител Недялко Славов.

771 са установените случаи на коронавирус от началото на епидемията, а за последната седмица са 43. Смъртните случаи досега са 40, а излекуваните 647. Активните заразени към момента са 84. От тях 51 са на домашно лечение и 33 са хоспитализираните. 21 от тях са в смолянската болница, като петима са интубирани и са на механична вентилация в Интензивното отделение, в тежко състояние.

„В момента сме в процедура по създаване на лаборатория, която да извършва писиар тестове в областната болница“, обяви Славов. „Значително се увеличиха случаите на заразени с коронавирус, което налага да имаме такава лаборатория, а и болницата разполага със специалисти за такъв тип изследвания. Да имаме собствена лаборатория се налага по няколко причини. Съществуват затруднения с изпращането на писиар тестове, а е очевидно, че вирусът скоро няма да изчезне. С настъпването на зимния сезон забавянето на резултатите от писар тестовете ще стане още по-голямо. Колкото по-бързо стане ясен резултатът дали един човек е заразен с коронавирус или не е, толкова по-бързо ще му бъде наложено адекватно лечение без да се чака дълго време резултат. При тази инфекция е много важно лечението да започне колкото се може по-бързо при изявената симптоматика“, коментира областният управител. Той е категоричен, че преди зимния сезон е необходима да имаме такава лаборатория.

„Предприели сме действия за разкриване, необходимите средства са около 30 хиляди лв. за оборудване. Изграждаме я на територията на съществуваща такава лаборатория и затова по-малко средства са необходими“, посочи директорът на смолянската болница д-р Марин Даракчиев.

Златният стандарт за откриването на коронавирусната инфекция е писиар тестът, поясни директорът на РЗИ д-р Мими Кубатева. В скоро време бързите тестове ще бъдат на разположение на личните лекари. Тези пациенти, които са със съмнителен бърз тест, ще бъдат диагностицирани с писиар. Едното допълва другото, поясни д-р Кубатева.

Предположенията са, че до края на тази година лабораторията ще започне да функционира.

24smolian.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I