Преустановяват се присъствените учебни занятия във всички образователни институции - както за учениците, така и всички извънкласни дейности, всички групови занятия в групови центрове, всички ВУЗ-ове, детски градини и ясли.

Тези мерки влизат в сила в страната от петък вечерта - 27 ноември, и ще бъдат в сила до 21 декември.

Това обяви здравният министър Костадин Ангелов на извънреден брифинг. Той подчерта, че моловете ще работят в петък.

Извънредната обстановка се удължава до 31 януари.

"Преустановява се провеждането на всички групови мероприятия с изключение на някои театри, където се спазва дистанция, има 30% заетост на залите и достатъчно дистанция. Преустановяват се всички колективни или индивидуални спортни мероприятия за лица до 18-годишна възраст и всички частни мероприятия за повече от 15 души. Преустановяват се посещенията във фитнесите, заведенията за хранене и развлечение. Допускат се само доставки или вземане на храна за дома и офиса. Преустановяват се посещенията в игралните зали и казина, както и в търговските центрове с изключение на оптиките, хранителните стоки, аптеките, офисите на телекомуникационните оператори, аптеките и зоомагазините в тях. Магазините в кварталите продължават да работят, но се преустановяват екскурзиите“, посочи Ангелов.

По думите му парковете и градините остават отворени и не се налага вечерен час в нито една сфера.

“Трудно решение за правителството, но не мога да спестя благодарността си за това навременно решение. Навременно, защото щабът и МЗ следят монго зорко какво се случва в страната и света по отношение на заболеваемост и смъртност. Всички държави достигнали тези нива, предприеха тези мерки в момента, в който ги достигнаха. Това се случи в Белгия, Италия. Затова там бяха много по-рано. Достигайки нивата над 600 на 100 хиляди, България трябваше да вземе тези строги мерки, които са доста по-либерални в сравнение с другите държави. Тук не става въпрос за затваряне по домовете. Това са спекулации. Целта е да се намали нивото на заболеваемостта, което според нашите анализи ще настъпи най-рано към края на втората седмица от въвеждането на мерките", обясни началникът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

Той посочи, че това е нужно, за да може здравната система да удържи на натиска, който е все по-непосилен.

"Имаме достатъчно болнични легла, но с напредването на пандемията, намалява броя на медицинските екипи, които могат да се грижат за тях. В момента имаме над 2000 души медицински персонал, който иначе активно работи на предна линия. Той е извън строя. Това намалява възможностите на здравната система. Няма как да заменим живота сила", посочи още Мутафчийски.

24smolian.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I