„Ще започне спад, да не позволяваме на страха да ни надвие“, апелира специалистът

 

Приблизително половината население на област Смолян вече се е срещало с Ковид-19, до две седмици пък се очаква спад на броя на заразените. Това сочат наблюденията на епидемиолога д-р Сергей Сиденко, споделени за 24smolian.com.

„Преди около два месеца статистическият анализ показваше, че около 25-30 на сто от жителите на региона са се срещали с вируса.  В последните седмици имаме рязко увеличение, но и запазване на едни нива към момента. Затова твърдя, че около 50 процента вече са се сблъскали с Ковид-19. Разбира се, това са мои наблюдения и те не претендират за абсолютна статистическа точност“, заяви пред екипа ни началникът на сектор „Болнична епидемиология“ в МБАЛ – Смолян.

Д-р Сиденко прогнозира и спад на заразените, позовавайки се на аналогия с всяка грипна епидемия. „Те протичат точно по този начин. Рязък скок на заболеваемостта, поддържане на едно ниво, след което идва спад. До средата на следващата седмица ще можем да коментираме със сигурност нивото, до което сме стигнали“, посочи епидемиологът.

Д-р Сиденко посочи, че причина за високата смъртност в Смолянско е късното търсене на лекарска помощ, особено от страна на пациентите в по-напреднала възраст. Но също така и насаденият страх.

„Стресът също е елемент от тежката статистика. Много хора чакат до последно преди да потърсят лекарска помощ. Те се подлагат на самолечение у дома и когато това не помогне, едва тогава се обръщат към специалист. Стресът също така отслабва и имунитета“, посочва д-р Сиденко.

Относно маските: „Те трябва да се носят. Предпазват с това, че разреждат инфектиращата доза, която достига до организма. Но и не трябва да се прекалява с предпазните средства. Тук отново причината е страхът. Има хора, дори сами в планината ходят с маски и ръкавици. Това не е нужно. Предпазни средства трябва да се поставят в закрити помещения, магазини, при досег с повече хора, близък контакт с други хора“, съветва специалистът.

Втората вълна на заразата д-р Сиденко обяснява със сезона. „През лятото ултравиолетовото лъчение бе убиец за всякакви вируси. Затова тогава нямахме толкова случаи, въпреки почти неспазването на мерки. Това лъчение обаче отслабва в есенния сезон. Хората са в тесни колективи, което създава по-голям интензитет на вируса. Да не забравяме и умората, стреса от всички тези мерки, от март месец насам“, посочи д-р Сиденко.

Той бе категоричен: Допуснем ли да бъдем изцяло завладени от страховете си, то битката вече е приключила.

24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I