Посетителите на 11 кафенета в Смолян ще получат общо 400 „късметчета за здраве” заедно със сутрешната си ободряваща напитка на 19 ноември. Това са послания, които акцентират върху една от важните ползи от спирането на цигарите – намаляването на риска от тежко протичане на коронавирусната инфекция.

Инициативата е на Здравната инспекция по повод Международния ден без тютюнопушене.

В късметчетата ще бъде добавен и телефон за контакт с Кабинета за отказване от тютюнопушенето в здравната инспекция.

Световната здравна организация не спира да съветва, че една от предпазните мерки срещу КОВИД-19 е прекратяване на пушенето. Смята се, че потребителите на тютюневи изделия, включително и на т.нар. бездимни тютюневи стикове, могат по-лесно да се заразят с коронавирус заради по-честия контакт на пръстите с устните, създаващ възможност за предаване на вируса. Рискът от инфектиране е особено голям при употребата на наргиле, защото то много често се пуши от общи накрайник и маркуч. 

Проучванията показват, че пушачите са изложени на по-висок риск от развитие на усложнения и смърт при КОВИД-19 в сравнение с непушачите. Известно е че, инфекцията атакува основно белите дробове, а тютюнопушенето уврежда тяхната функцията и пречи на борбата с коронавируса, като отслабва ефективността на имунните клетки и производството на антитела. Тютюнът също е основен рисков фактор за неинфекциозни заболявания, като сърдечносъдовите и респираторните, рак и диабет – болести, които са свързани с по-тежко протичане на коронавирусната инфекция.

24smolian.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I