Повече самоубийства отколкото побоища има в Смолян. 46 досъдебни производства за престъпления против личността са образувани в региона в рамките на година, сочи докладът на Районната прокуратура в областния град, която покрива съдебните райони на Смолян, Чепеларе и Мадан.

Десет от производствата са за „склоняване към самоубийство“. Всички те са били прекратени с постановления на прокуратурата заради липса на извършител. Две от суицидните деяния в рамките на миналата година за щастие са завършили неуспешно.

„Най-често става въпрос за хора с тежки заболявания, в безизходица, хора с психични проблеми, със зависимост към алкохола. Най-важното в подобни случаи е да се усетят симптомите на подобно поведение, за да се потърси навреме помощ. Според закона обаче, всяко подобно деяние влиза в състава на член 127 от Наказателния кодекс. Тогава разследващите трябва да установят дали има намеса на друго лице, склонило или тласнало към самоубийство“, коментираха за „Родопи voice“ специалисти.

Няколко са самоубийствата и през тази година.

На следващо място в графата „Престъпления против личността“ в региона попада „нанасяне на телесна повреда поради немарливо изпълнение на занятие“. Досъдебните производства по този член от НК в рамките на година са били девет.

Районната прокуратура в Смолян е работила по 6 производства за нанесни средни телесни повреди, както и по 7, но в условия на опасен рецидив.

Девет са били досъдебните производства за отправени заплахи.

В рамките на година в региона е извършено едно блудство с лице под 14-годишна възраст и едно изнасилване на пълнолетно лице.

Шокиращите 55 производства за „склоняване към самоубийство“ пък са били образувани в област Кърджали в рамките на година. Едва в няколко случая обаче става въпрос за реално посегателство над собствения живот. В голяма част от случаите се касае за смърт, настъпила в дома или извън него, без видими следи от насилие. „Когато няма издаден смъртен акт от личен лекар или просто лицето няма такъв, то започва разследване за установяване причините за смъртта. То се завежда по този член от Наказателния кодекс. В болшинството от случаите обаче аутопсията показва, че няма следи от насилие. Обикновено се касае за инсулт или инфракт и производството се прекратява“, коментираха за „Родопи voice“ от прокуратурата. 53 са били тези дела през 2018-та, 65 през 2017-та година. Престъпленията срещу личността в област Кърджали заемат трето място от общия брой престъпни деяния, с дял от 14 процента.

24smolian.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I