В църквата, носеща името на двамата свети безсребърници и чудотворци Козма и Дамян в епархийския манастир „Свети Пантелеймон“ над Смолян, бе отслужена света божествена Литургия по повод храмовия празник. Богомолците от Смолян и страната спазиха противоепидемичните мерки, за които още на входната врата в двора на манастира бяха поставени дезинфектанти. Предлагаха се и маски за тези, които нямаха. И в трите храма на манастира имаше предпазни средства.

След Литургията бе отслужен празничен водосвет, а след това за всички имаше благословен курбан.

Двамата св. безсребърници чудотворци Козма и Дамян  са братя, както се посочва в тяхното житиеописание: „ Родени са в Асирия, Мала Азия, от майка християнка и баща грък-езичник около четвърти век след Христа. Баща им починал рано, а майка им успяла благоверно да им предаде християнската вяра и добродетелите. Тя също е причислена към лика на светиците.“ Братята имали  божията благодат да придобият лечебна сила и за помагат на хората безвъзмездно. Те се смятат за покровители на лекарите.

Росица Примовска

24smolian.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I