„Свидетели сме на безпрецедентен натиск върху системата на здравеопазването, предизвикан от пандемията от COVID-19. В рамките само на няколко седмици отчитаме сериозни затруднения на здравните заведения и спешната помощ. Този път, за разлика от първата криза в началото на март, тревогата се засилва, местата в болниците за инфектирани пациенти недостигат, а медиците са поставени в тежки условия на работа. В същото време не са малко случаите на пациенти, които имат нужда от навременна хирургична интервенция или планирано лечение“.

Това отчитат от Националната пациентска организация, като насочват вниманието към онези пациенти, които към момента не могат да получат планирана медицинска помощ, поради създалата се криза. „Убедени сме, че от епидемиологична гледна точка смесването на потоците от пациентите с коронавирус и на онези с хронични заболявания, които имат нужда от планово лечение, не е в интерес нито на едните, нито на другите. От друга страна, благодарение на опита си при първата криза и прекия контакт с близо 3400 пациенти, получили консултации на безплатната гореща линия за пациенти (0800 14 515), можем да посочим категорично, че забавянето на планирано лечение е предпоставка за усложнения в здравословното състояние, а понякога води до спешни състояния, които е можело да бъдат избегнати.

Отлагането на плановите операции би застрашило особено живота на нуждаещите се пациенти и би увеличава страданието им, както води и до икономически и социални последици. Добре известен факт е, че в условията на пандемия липсва забрана за извършване на трансплантация на органи, тъкани и клетки, както и за диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания. Ето защо плановото лечение трябва да продължи в лечебни заведения, свободни от пациенти с COVID-19“, посочват от организацията.

24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I