Българите може да нямат пари за храна, но за образование на децата си ще намерят. Размисли на Константин Иречек…

Първото светско училище в Южна България е в Златоград. Музей на просветата. Има един надпис до вратата на класната стая. На Иречек. Покъртителен. За това какво е образованието за нашенеца. Пълни очите със сълзи. Защото след излизането от двора, реалностите са други.

В онова първо светско училище са писали на пясък, с гъши пера. Независимо как, просветата е била важна, издигната в религия. И мястото на децата-от най-бедните до най-богатите, е било в класната стая…

 

Програмираният страх

 

Пратиха големите отново по домовете им. Ужасът от вируси карантинира мозъците и мисленето е към собственото оцеляване.

Въпреки научните изследвания, че децата прекарват тази „страшна чума“ на крака и дори не заразяват. На кого му пука за изследвания, когато играта е съвсем друга?

Хиляди ученици захванаха отново пародията на образование, наречена „онлайн“. Подготвиха ги още през миналия сезон на „Карантинираните“. Успешните отчети на министерството още тогава загатнаха, че това ще се наложи като практика. И що наливаха милиони в сградите на школата?

В момента недоволството е у всеки ученик, но нямат глас. Чуват се само виковете на програмирания страх.

 

Докладите

 

Според последните доклади на PISA българските деца се нареждат на последно място по функционална грамотност в Европа. Проучването се прави на всеки три години и оценява степента, в която 15-годишните ученици са придобили ключови знания и умения, важни за пълноценното им участие в съвременното общество. Изследването е проведено сред 600 хил. ученици от 79 държави през 2018 г. В България участниците са били 5 294 от 199 училища. Оценката се фокусира върху уменията в четенето, математиката, природните науки и финансовата грамотност.

Това е без онлайн глупотевините. Какво ли ще е след тях…

 

„Събрахме 11-12 деца

 

и през ноември започнахме учебните занятия. В училището имаше два чина и една черна дъска. Учениците ми идваха от Гледка и съседните села. Престоях една година там и на следващата ме изпратиха да открия първото българско училище в с. Глухар. Тогава се работеше при крайно тежки условия“.

Разказ на първата учителка в Гледка. Тогава село, днес квартал на Кърджали. Потресаваща воля за просвета. На два чина и една дъска!

 

Милиони и… правилни фирми?!

 

Образователното министерство се похвали веднага след началото на онлайн кампанията, че са заделени 14 000 000 лева за закупуване на лаптопи за школата. Първо 16 000 устройства. По-нататък трябвало да стигнат 80 000.

Коя ли фирма(и) ще прибере тези милиони и не се ли прави всичко именно поради тази причина? Да не забравяме в каква държава живеем и символ на какво се е превърнала. Дали пък не е една почти фалирала, част от империята на един човек с власт? Дали пък не е на нейни дъщерни компанийки?

Всеки директор сам ще решава за избора на доставчик. Колко му е обаче да се спусне отгоре правилното решение.

Отговорът ще дойде съвсем скоро.

 

Заплатите

 

Заплатите на учителите се вдигат постоянно. И така трябва. В държава, в която полицай получава повече от даскал, то тя върви по наклонена плоскост. Но в същото време родители изземват функциите на учителите в онлайн обучението. А трябва да работят, за да осигурят тези заплати чрез данъците си.

Навсякъде в Европа затварят ресторанти, но не пипат училищата. У дома е обратното. Кеф ти кръчми, кеф ти преподаване след работа на децата. Да не мисли електоратът за глупости…

Мястото на децата е в училищата. Не под ключ заради карантинирани мозъци.

Жельо МИХОВ, 24smolian.com

На снимките:

-Така се е пишело в клас, когато Иречек се е възхищавал

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I