Участник в ало-измама успява да прибере 5000 лева от две възрастни родопчанки. „Мулето“ трябвало да транспортира парите и да ги остави на мозъците на операцията.

Те пък обработили по телефона пенсионерките от планината по схемата „климатици и радиатори“. Жените трябвало да броят хилядарки, за да платят капаро за поръчаните уреди.

Цял живот карат на дърва, но в един момент хвърлят сума пари за техника. Сътрудникът пък бил безработен, та се навил да го играе куриер. Чувал бил за подобни измами, но действал по собствената си схема „баш па мен ли ще хванат“.

 

***

 

Ало-измамите се превърнаха в бич за пенсионерите. Първо бяха катастрофа с роднина. Я трябваше да се хвърлят пликове с пари през терасата за рушвет на мним лекар, я за да се извади отрочето от ареста, защото помляло и убило хора на пътя. И даваха. Сами осъзнавайки, че ги принуждават да платят подкуп. Ако не бе измамата, то старците попадаха под ударите на закона.

До такава степен вече е втъкано рушветчийството в ДНК-то на нашенеца, че се приема за нещо напълно нормално като…

 

„Дай нещо пък ще свършим нещо“

 

Ей така, с тази реплика някаква чистачка оправяла проблемите на хора от селата. Хигиенистка, но не къде, а в общинска администрация, нейде в планината. Клиенти, разбира се, били хора от скромни населени места. Градски няма да се върже на толкова ниско ниво компетентности в разрешаването на проблемите.

Женицата обаче, хъка-мъка, спомагала за оправяне на дребни детайли от битието из кабинетите, с необходимия брой ихтибари и мили усмивки. После пък завличала кокошки и фитки към хладилника.

Такива разни. Корупция от чистачката до… хладилника.

 


10, 20, 30, 40 процента

 

Това е една строго пазена тайна. Дето всички я знаят. Дори се смята за нещо нормално.

„Как няма да се вземе процент? Та нали този човек дава хляб на фирмите с обществените поръчки?!“, изумява се нашенец и се опитва да убеди останалите в правотата на рушвета.

Един политик бе кръстен „Мистър 10%“. Преди много години. С мед да го намажеш. Реалностите в днешно време клонят към 40, 50, та дори и 60 на сто. Ако не ви е ясно защо все качеството ни куца, търсете вината в процентите. Значи, ако нещо струва 100 лева, а карат изпълнителя да върне на възложителя 50 кинта, то ще бъде свършено за 20 лева. Затова такива и ремонтите, такива и асфалтите, такова ни и всичко останало.

Но виновни няма. Това навсякъде си е градска легенда. Някакви Мунчовци си го приказват из кръчмите.

 

Бъди звезда в измисления свят

 

Готина мадама коткала родни гурбетчии в интернет да стават кинозвезди. Завъртели реклама в социалните мрежи, че компания щяла да снима филм и им трябвали актьори, десетки и то. Продуцентската къща наподобява името на друга, реална и много известна. Кастинг онлайн, това-онова, но трябва да платиш 50 евро за сценария. И се вързали сума народ. Друго си е да излезеш от реалността на битието и попаднеш в чудния свят на киното. Пък и знае ли се, кариерата може да бъде много успешна?

 

Празните долапи

 

Заложено е в съществото на човека да иска пълни хладилници, чекмеджета, долапи, скринове и шкафове с какво ли не. От чорапи, през фитки, та до кинти. Пък и тавата с баница също. Понякога начинът за изпълнението на задачата е без значение. Пълно будали и рушвечтии, положителен ПСР на родно ДНК.

Властта доста добре охранва мечтите. Пълни ги с „мазнинки“. Пълни и тавите, пълни и чекмеджетата. И това го знае всеки „Мунчо“. Но лудите затова са луди, за да не ги слуша никой. Будалъкът и рушветлъкът са често срещани явления.

Полупразните с бюлетини урни пък почти сигурно пълнят с други неща долапите.

Жельо МИХОВ, 24smolian.com

На снимките:

-Ако има промяна в манталитета

-Вероятно ще се спре и с бягството зад граница

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I