Тихата и свята нощ на Коледа наближава, а след това идва и новата година. И родопчани чакат с нетърпение да отпразнуват тези светли празници с най-близките и любими хора.

Въпреки, че коронавирусът се отрази на планираните разходи и спестяванията на хората, отново се очакват подаръци под елхата. Мнозина още се чудят как ще си ги позволят, защото финансовото им състояние се е влошило заради пандемията.

В резултат на нея, кръгът на хората, които получават подаръци се стеснява. Няма да могат да се срещнат с роднини, които са в други градове, няма да има и коледно-новогодишни тържества по колективите, където също се правят подаръци. Сега ще се празнува в тесен семеен кръг или с близки приятели. Родопчани масово казват, че ще похарчат по-малко за подаръци, като максималният харч е около 100 лв. Тези, които ще купуват подаръци залагат на облеклото, козметиката и играчките. Някои ще дадат пари като подарък, колкото могат-20, 50 или 100 лв., предимно за деца и внуци. 

 

Онлайн пазаруване

 

Тази година масово се купува онлайн, в социалната мрежа се следят промоциите и потребителите се опитват да уловят най-добрите предложения. В интернет може да се намери всичко-включително събиране на идеи и получаване на информация за продуктите. През тази година пазаруването на подаръци онлайн е по-доброто и по-сигурно решение от всякога.

Ето няколко мнения на родопчани за това ще купуват ли подаръци и какви:

„Направих си подробен план колко пари мога да отделя за празниците. Те са пълни и със скрити разходи, които често се пренебрегват. Реших да закупя подарък за моя близка с онлайн поръчка и насочих доставката до адреса й, така че да не се налага да плащам разходите за доставка два пъти.“

„Тази година с приоритет са партньорът, децата и родителите ми, други подаръци няма да правя. Не се поколебах да намаля списъка възможно най-много, всеки ще ме разбере.“

 

„Минали години вземах кредити за подаръци.

 

Прецених, че сега не мога да си го позволя. Хората, които ги е грижа за мен, ще предпочетат да запазя финансова стабилност, отколкото да получат подарък. Радвам се, че ме разбират. Така, че без подаръци. Само искам тази гадна година да си ходи и дано другата да е по-добра.“

„Купих по-рано подаръци и то онлайн. Има много евтини и практични неща. Ботуши по 10 лв., блузи по 15 и като са от един сайт плащам само един път доставката.  Освен това, като се има предвид пандемията, не ми се наложи да минавам през претъпканите магазини, което също е голямо предимство. Преди пътувах до Пловдив да купувам подаръци и знам каква тъпканица беше в молове и хипервериги.“

 


Обединен харч

 

„Майка ми имаше нужда от прахосмукачка, намерихме онлайн за 55 лв. и се обединихме с брат ми. Така хем по евтино ни излезе, хем майка ми ще получи така необходимия й уред за чистене, защото нейната прахосмукачка се повреди.“

„На внуците ми съм изплела вълнени чорапи, шапки и шалове. Разплетох блузи, които те не носят. Внуците ми много се зарадваха, подарих им ги по-рано, за да си ги носят. Не мога да отделям суми за подаръци, защото пенсията ми е малка. Ще им дам на тримата и по пет лева да се почерпят.“

„Съпругата ми ще приготви специална торта за Нова година, за Коледа баница с късмети и любимата ни капама. Децата изработват поздравителни картички и ще направят празнични декорации. Ще си направим видеоклипове от тържествата вкъщи, които ще изпратим на наши роднини, с които няма да се съберем тази година, защото те са в друг град и обстановката не позволява и е опасно да се пътува. Когато има любов, топлина и разбирателство всичко може да ни зарадва. Не е в скъпите подаръци. Точно в тези времена трябва да бъдем разумни и обединени.

Животът е направен от малки неща. Изразяването на любов и грижа е това, което наистина има значение тази година, а не сумата пари, която отделяме за закупуване на подаръци. Този извод може да направим от мненията на родопчани. 

Всички ще чакат чудото на Рождество пред украсените елхи и домовете си. Ще премислят живота си и ще чакат да се роди отново надеждата за по-хубав живот, особено в тази трудна и тежка година, в която много от тях загубиха близките и работата си.

Николай Михайлов, 24smolian.com

На снимките:

-Преди бабите подаряваха билети от лотарията, сега отново плетат чорапи

-Опашка за коледно пазаруване

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I